Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът остави окончателно в ареста Иван Тодоров от "ТАД груп"


Иван Тодоров и адвокат Ина Лулчева
Иван Тодоров и адвокат Ина Лулчева

Апелативният спецсъд потвърди наложената мярка постоянен арест на обвинения във връзка с кибератаката срещу НАП собственик на "Тад Груп" Иван Тодоров. Решението е окончателно.

Тодоров е сочен за подбудител на Кристиян Бойков, негов служител, обвинен за физическия извършител на хакерската атака срещу НАП.

Вчера стана ясно, че на Иван Тодоров му е повдигнато и второ обвинение за ръководител на престъпна група с користна цел.

Пред медиите прокурорът по делото за мярката Даниела Ангелова посочи, че е очаквала такова решение на съда, заради събраните "категорични доказателства".

Адвокат Ина Лулчева също посочи, че защитата е очаквала това определение, въпреки че били убедени в неговата незаконосъобразност. По думите й в делото няма никакви данни за това Иван Тодоров да е накарал или подбудил Кристиян Бойков да извърши престъпление.

Според адвокат Лулчева няма престъпна група, каквото обвинение е повдигнала прокуратурата. Тя обясни, че нито един от цитираните по делото свидетели не се оплаква в показанията си да му е предлагано насила, срещу затрудняване работата на сайта да му се осигурява киберсигурност. Нито един не твърдял да е разговарял с Иван Тодоров по този въпрос, допълни тя.

"Проблемът по това дело е, че прокуратурата очевидно не е нужна, защото съдът сам си развива обвинителната теза. Ако има пропуски в нея, съдът я доразвива с мотивите си, което е недопустимо", заяви адвокат Георги Стефанов, другият защитник на Тодоров.

В мотивите си съдът посочи, че по делото има достатъчно доказателства, както и че има опасност от бъдещо неправомерно поведение на Тодоров. Като отбеляза, че първата инстанция със своето определение не е накърнила, а е съхранила своята безпристрастност по делото.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Ще заработи ли отново Драгалевският лифт на Витоша
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:16 0:00
XS
SM
MD
LG