Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ключова фигура по случая „Магнитски“ е задържана в Канада


Сергей Магнитски умря при съмнителни обстоятелства в руски затвор през 2009 г.
Сергей Магнитски умря при съмнителни обстоятелства в руски затвор през 2009 г.

Висш кадър от разузнавателните служби на Канада е задържан по подозрения за предаване на класифицирана информация на чуждестранни организации. Камерън Ортиз, който е генерален директор на Кралската канадска конна полиция, е работил по редица ключови разследвания, едно от които е свързано с голямо пране на пари по дело за корупция от страна на Русия, разкрито първо от адвоката Сергей Магнитски.

„Ортиз е имал достъп до самоличностите на канадски полицаи и оперативни работници, действащи под прикритие, както в страната, така и в чужбина“, съобщава главната редакторка на вестник „Глобъл Нюз“ в Отава Мерцедес Стивънсън, като добавя, че има съществуват сериозни притеснения, че някои от лицата под прикритие са застрашени.

През август стана ясно, че Ортиз е бил начело на разследването по делото за измама за над 230 млн. долара, за които се предполага, че са били взети от инвестиционния фонд „Хермитидж капитъл“ в Русия, оглавяван от Уилиям Браудър. Адвокат на Браудър по случая бе Сергей Магнитски, който умря при съмнителни обстоятелства в руски затвор през 2009 г., след като прекара в него 11 месеца, без затова да се проведе дело.

През август Европейският съд по правата на човека реши, че Русия е нарушила правото на живот, правото на свобода и сигурност, правото на справедлив процес, презумцията за невинност, както и забраната за изтезания в случая на Магнитски.

Самият Браудър окачестви арста на Ортиз като „изумителен“ в публикация в Туитър.

Властите не съобщават дали работата на Ортиз по случая „Магнитски“ е свързана със задържането му. Ако бъде признат за виновен по всички обвинения той може да получи присъда от 37 години.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG