Връзки за достъпност

Извънредни новини

Цените на петрола скочиха след атаките с дронове срещу саудитски съоръжения


Пожар в съоръжение на "Арамко" след удар с дрон
Пожар в съоръжение на "Арамко" след удар с дрон

Цените на петрола се повишиха с над 10% в понеделник след извършените в събота нападения срещу петролна инфраструктура, което доведе до свиване наполовина на производството на Саудитска Арабия, съобщи Би Би Си.

Цената на сорта Брент се повиши с 19% на 71,95 долара за барел. Американският лек суров петрол поскъпна с 15% до 63,34 долара за барел. Цените се понижиха леко след като президентът на САЩ Доналд Тръмп разреши използване на американския стратегически петролен резерв, ако се наложи стабилизиране на пазарите след нападението.

Тази мярка може да предотврати скок в цените на петрола, след като атаката доведе до спирането на над 5% от дневното производството на суров петрол в света. Резервът от стотици милиони барели суров петрол е бил използван само три пъти, последният от които през 2011 г. заради сраженията в Либия.

Пораженията от нападението с дронове срещу саудитската петролна инфраструктура се очаква да бъдат поправени след седмици. Саудитската държавна петролна компания „Арамко“ предупреди, че атаката срещу най-голямото в света съоръжение за добив на петрол може да намали световния добив с около 5,7 млн. барела дневно.

Йеменските бунтовници хути, подкрепяни от Иран и борещи се от пет години срещу коалицията, оглавявана от Саудитска Арабия, поеха отговорност за атаките срещу инсталации на саудитския петролен гигант.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обаче заяви, че Иран стои зад атаките. Техеран обяви думите му за „измама“. В туитър президентът на САЩ Доналд Тръмп написа, че Вашингтон знае кой е отговорен за атаката, но предпочита да изчкака партньорите му от Саудитска Арабия да кажат как искат да действат.

Саудитска Арабия е най-големият световен производител на петрол с износ от над 7 млн. барела дневно. Рияд обяви, че ще използва резервите си, за да продължи износът с нормални темпове тази седмица.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG