Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕК намекна за мудност на Лондон след обяда с охлюви на Юнкер и Борис Джонсън


Юнкер и Джонсън преди обяда в Люксембург
Юнкер и Джонсън преди обяда в Люксембург

Еврокомисията намекна за мудност от страна на Обединеното кралство, след като председателят й Жан-Клод Юнкер обядва охлюви с британския премиер Борис Джонсън в Люксембург.

Двамата се срещат за първи път след избирането на Джонсън начело на британското правителство, седем седмици преди плануваното за 31 октомври излизане на Лондон от ЕС и само месец преди решаващата среща на европейските лидери в Брюксел, на която Джонсън може да поиска ново отлагане.

Юнкер и Джонсън обядваха в ресторант Bouquet Garni в сърцето на Люксембург, родното място на председателя на Европейската комисия, който се възстановява от операция на жлъчката. Менюто е било съставено от охлюви, сьомга и сирена.

В съобщение след срещата Европейската комисия заяви, че все още няма предложение от британска страна с какво да бъде заместен механизмът за ирландската граница, основният нерешен проблем пред раздялата.

„Досега Великобритания не е предложила работещо решение, което би заменило предпазния механизъм, залегнало в споразумението между ЕС и Лондон за британското оттегляне от Общността“ , се казва в съобщението.

След избирането през юли Джонсън декларира, че ще договори нови условия, които да заменят оставането на Северна Ирландия в митническия съюз и общия пазар на ЕС до сключване на споразумение за свободна търговия между Брюксел и Лондон.

Председателят на Комисията заявява в съобщението, че такива предложения са работа на Лондон. Той добавя уверения, че ако такива постъпят, екипът на главния преговарящ на ЕС Мишел Барние ще ги разгледа.

Самият Юнкер ще говори за Брекзит пред Европейския парламент в сряда в Страсбург, съобщиха от екипа му. Очаква се Европейският парламент да приеме резолюция, в която заявява, че няма да ратифицира споразумение за излизането на Обединеното кралство от ЕС, в която не е уреден въпросът за ирландската граница.

Британският парламент също прие закон за Брекзит със сделка, който задължава премиера, ако такава не бъде постигната да 19 октомври, да поиска ново отлагане. То може да бъде дадено само с изричното съгласие на останалите 27 държави.

Джонсън не направи коментари след разговора с Юнкер. Той не се появи на обявена по-рано пресконференция с премиера на Люксембург Ксавие Бетел заради около 70 британци, живеещи в херцогството, които искаха да го освиркат. Те бяха организирани от баритона Дейвид Пайк, който пееше “Одата на радостта” - неофициалния химн на ЕС.

Джонсън поискал брифингът му с люксембургския премиер да се изместни на закрито, за да избегне протестиращите, но получил отказ. Това остави Бетел сам с пресата. По време на импровизирания брифинг той заяви, че ЕС иска да види написано правно осъществимо предложение за промяна на механизма за ирландската граница, а не просто думи.

По-късно Джонсън каза пред Би Би Си, че текст на хартия има и че с председателя на Еврокомисията Юнкер е постигната договореност преговорните екипи да работят по направените предложения от Лондон за промяна на споразумението за напускане не два пъти седмично, както сега, а всеки ден.

В неделя че Джонсън потвърди, че целта му остава Обединеното кралство да излезе от ЕС на 31 октомври, независимо дали е постигнало споразумение за преходен период или напускането ще е незабавно. Според него все още има добър шанс за постигане на сделка, макар да призна, че това още не е сигурно и се търси компромис.

Ако споразумение не бъде постигнато европейското законодателство ще престане да действа на територията на Великобритания и Северна Ирландия в полунощ централноевропейско време на 31 октомври. Това ще прекрати действието на общия пазар, на митническия съюз, свободното движение на хора, стоки, услуги и капитали и ще възстанови границата между Република Ирландия, която остава член на ЕС и Северна Ирландия – част от Обединеното кралство.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

XS
SM
MD
LG