Връзки за достъпност

Извънредни новини

Само техническият директор на БНР е виновен за спирането на ефира, обяви прокуратурата


Протестиращи пред БНР по време на профилактиката на ефира в петък
Протестиращи пред БНР по време на профилактиката на ефира в петък

Генералният директор на БНР Светослав Костов няма вина за спирането на излъчването на програма "Хоризонт" за 5 часа в цялата страна в петък. Въпреки че е поставил положителна резолюция, той не е знаел за това намерение на техническият директор на радиото инж. Пламен Костов. Освен това замлъкването на ефира не е било наложително заради технически проблем или ремонти в студията на националното радио.

Това са основните констатации на проверката, разпоредена лично от главния прокурор Сотир Цацаров и извършена от заместника му и единствен кандидат за поста му Иван Гешев, стана ясно от официално съобщение на държавното обвинение във вторник. Той е ръководил ДАНС, Съвета за електронни медии (СЕМ) и Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), които са събрали необходимата информация.

Разследващите уточняват, че материалите от проверката, засягащи действията на инж. Пламен Костов, ще бъдат предадени на Софийската градска прокуратура, която е компетентна да разследва евентуално извършеното от него длъжностно престъпление.

"Генералният директор на БНР Светослав Костов е поставил резолюция "ДА" на документа"

"Изцяло извън заложения график за извършване на профилактика, на 11.09.2019 г. директорът на дирекция "Техника" към БНР Пламен Костов е изготвил писмено уведомление до генералния директор на БНР за "създаден голям технически проблем", който налага "профилактиране на студийния комплекс на програма "Хоризонт" за времето от 6:00 до 11:00 часа на 13.09.2019 г." Никъде в това уведомление Костов не е посочил, че ще се извършва спиране на излъчването на програмата и не е довел до знанието на генералния директор такова свое намерение. Генералният директор на БНР Светослав Костов е поставил резолюция "ДА" на документа", посочват от прокуратурата, оневинявайки напълно ръководителя на националното радио.

Самият Костов обясни преди ден пред СЕМ по същия начин действията си, предхождащи изненадващата профилактика, приписвайки цялата орговорност на техническия директор.

Разследващите отбелязват още, че в БНР има достатъчно резервни студия, от които може да се излъчва, когато се прави профилактика на предавателите или ремонт. На 13 септември наистина е била планирана профилактика, но само на три УКВ предавателя - за Белоградчик, Ивайловград и Трещеник. Това не е налагало прекъсването на сигнала, още повече, че БНР е задължена по закон да излъчва непрекъснато.

На 12 септвмри техническият директор е поискал с имейл "НУРТС България" ЕАД, което собственик на предавателите, да прекрати излъчването на програма "Хоризонт" на следващия ден, което е било потвърдено. В петък, 13 септември, Пламен Костов е написал нова докладна до генералния директор за възникнал проблем с оптичната връзка между БНР и предавателите, наложил спирането на програма "Хоризонт".

ДАНС пък е установила, че не е извършвана профилактика на студиото и че не е имало технически проблем нито в студийния комплекс, нито в оптичния кабел от радиото до предавателите. По време на т.нар. профилактика "Хоризонт" се е излъчвала само по интернет от 6.00 до 10.42 часа, а сигналът към УКВ предаването е бил спрян на входа на кодиращото устройство в централата на "НУРТС България".

КРС е била информирана за предстоящото спиране вечерта в четвъртък, а СЕМ изобщо не е знаел за плановете на БНР, става ясно още от съобщението на прокуратурата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG