Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не виждам голяма драма". Директорът на БНР пак смени версията за спирането на "Хоризонт"


Светослав Костов, генерален директор на БНР
Светослав Костов, генерален директор на БНР

Причината за спирането на програма „Хоризонт“ на БНР за пет часа на 13 септември не е била профилактика, а за ремонт на кабел. Това стана ясно от обясненията на генералния директор на националното радио Светослав Костов пред СЕМ.

В четвъртък БНР обяви, че ще прави профилактика на предавателите, през които се излъчва най-слушаната му програма, точно по време на предаването, което трябваше да бъде водено от Силвия Великова.

Профилактика не е правена, има проблеми с оптичния кабел


Днес генералният директор на БНР Светослав Костов обяви, че всъщност профилактика не е правена, а е прекъснат сигналът от студиен комплекс заради проблеми с оптичния кабел. Точно чрез този кабел сигналът от БНР стига до телевизионната кула преди да бъде препратен за излъчване към предавателите.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов обяви спирането на сигнала за саботаж срещу правителството, а президентът Румен Радев припомни, че БНР не е спирало дори по време на война.

СЕМ извика Светослав Костов да обясни прекъсването на най-слушаната програма на БНР за пет часа на 13 септември.

Изявлението на Костов дойде часове, след като Комисията за регулиране на съобщенията обяви, че предавателите не са били спирани за профилактика, а е бил спрян сигналът от БНР към тях.

„Проблемът е някъде в оптиката. Не мога да кажа точно къде. Не съм инженер“


Костов разказа пред СЕМ, че е получил на 11 септември докладна от техническия директор на радиото Пламен Костов, в която се предлага прекъсването и която той е резолирал с "Да".

В същото време той отказа да поеме отговорност за решението като обясни пред общото събрание на БНР, че решението за спиране е на техническия директор и то е било подкрепено.

Костов обаче не можа да обясни защо на интернет страницата на БНР в четвъртък е публикувана информация, че ще се прави профилактика. Той дори се опита да обясни, че резолирането на предложението не означава вземане на решение за спиране.

„Проблемът е някъде в оптиката. Не мога да кажа точно къде. Не съм инженер“, заяви Костов пред СЕМ.

"Не виждам голяма драма“


"Когато той (Пламен Костов) е преценил, че това трябва да се направи, нямаше как да не се съглася и не виждам голяма драма“, заяви генералният директор на БНР.

Той не отговори на въпроса на члена на СЕМ Бетина Жотева защо излъчването на сигнала не е прехвърлено по резервния оптичен кабел или по радиорелейната връзка, които дублират основния оптичен кабел, по който се предава сигналът от БНР към телевизионната кула.

Костов се застрахова, че въпреки спирането проблемът не е отстранен и вероятно ще трябва помощ отвън, за да не се получават нови прекъсвания по оптичната връзка между студиото и предавателите. Той не даде отговор защо е спряна само Програма "Хоризонт", нито защо сутрешното предаване не е било преместено от проблемното студио в друго.

Костов получи въпроси и по отстраняването на журналистката от „Хоризонт“ Силвия Великова, която беше върната в ефир и в ресора си след намесата на премиера Бойко Борисов.

„Двама души на ресор е практика от години в БНР“


Според генералния директор Великова единствена е работила без дубльор в ресора си – съдебна власт, и новото ръководство на програмата е решило да поправи този пропуск, тъй като във всички останали ресори работели „по двама-трима души“.

„Двама души на ресор е практика от години в БНР“, увери генералният директор.

Костов отхвърли въпросите за цензура в радиото, като заяви, че всички твърдения за уволнение и отстраняване на Великова са само нейни. Смяната й от отразяване на протестите срещу Иван Гешев с мъж, по думите му, се дължи на загриженост за присъствие на жена на събирането при евентуални провокации. Днес Великова вече е била на съдебно събитие, а в сряда и петък ще води предаването „Преди всички“.

Генералният директор на БНР съобщи, че от понеделник програмният директор на обществената медия Мартин Минков поема временно функциите на директор на "Хоризонт" - до избирането на титуляр на поста.

Светослав Костов заяви, че решение на подалия оставка Николай Кръстев е било да се направи интервю с генерала от резерва на КГБ Леонид Решетников, четири дни, след като беше издадено решение да не бъде допускан в България за 10 г. Той го обясни с разбирането на Кръстев за плурализъм. Така интервюто било поръчано на кореспондента на БНР в Москва и излъчено в предаването „Събота 150“.

До края на седмицата ще бъде утвърден правилник за етичните норми в БНР., стана ясно след заседанието на Управителния съвет на БНР.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG