Връзки за достъпност

Извънредни новини

В защита на професията. Десетки журналисти протестираха пред БНР


Явор Стаматов (вляво) и Николай Петров от програма "Хоризонт" на БНР
Явор Стаматов (вляво) и Николай Петров от програма "Хоризонт" на БНР

Няколко десетки журналисти се събраха в петък пред сградата на БНР в знак на подкрепа за Силвия Великова, която за няколко часа в четвъртък първо бе свалена от ефир и съдебният ресор ѝ бе отнет, а след това решението за това бе отменено.

Общото послание на събитието бе, че то е реакция в защита на принципите на журналистиката като професия и е насочено срещу всяка форма на натиск и цензура. Именно по този начин голяма част от гилдията разтълкува въпросното решение на временния директор на програма "Хоризонт" Николай Кръстев, взето веднага след като той бе назначен на поста.

"Това е много лош знак не само за радиото и хората, работещи в него, но и за цялото общество"


"Аз съм тук първо с едно много тъжно усещане за дежавю – това е повторение на едни неща, за които аз мислех, че никога повече няма да се случат. Това е много лош знак не само за радиото и хората, работещи в него, но и за цялото общество. Защото БНР през всички тези години е показало, че е истински стожер на свободното слово", коментира пред Свободна Европа Лъчезар Цветков от програма "Хоризонт" на БНР.

Според първоначалното обяснение на генералния директор на националното радио Светослав Костов, единствената причина за случилото се е била, че по длъжностна характеристика Великова е редактор, а не водещ или репортер. Самата тя обаче разкри, че индикации в тази посока е имало още от началото на седмицата, а истинската причина – критичността ѝ към ръководството на прокуратурата.

Непосредствено преди началото на протеста Управителният съвет на БНР разпространи своя официална позиция по казуса, в която се казва, че тя не е сваляна от ефир, а просто е била извадена от графика на програма "Хоризонт". Освен това се изтъкваха две нейни нарушения – че е сред отговорните за "изнесените в ефира на програмата лични данни на непълнолетно лице" както и, че "в нарушение на Кодекса на труда, е участвала в предаването "12+3" като в ефир тя е призовала слушателите да вземат участие в протест".

"Да бъде определен по още един журналист във всеки ресор"


"Публичното представяне на едностранна позиция в ефира на общественото радио е недопустимо и непрофесионално нарушение на журналистическите стандарти и етични норми. За да бъде осигурен плурализъм на всички гледни точки, УС препоръчва на г-н Кръстев да бъде определен по още един журналист във всеки ресор с цел да се гарантира неприкосновеността на обществения интерес", завършваше позицията на УС на БНР.

"Думата плурализъм вече става доста извратена, защото виждаме, че се налага новата формула "журналист плуралист". Смятам, че така, както балансът е форма на цензура, сега и плурализма ще го овладеем като похват за налагане на цензура", каза по този повод пред Свободна Европа Генка Шикерова, която беше сред знаковите разследващи журналисти на Нова телевизия, принудени да напуснат медията, след като тя бе придобита от братята Кирил и Георги Домусчиеви.

"Остава перверзният вариант за някакъв подгласник, с когото да бъде осигуряван баланс в отразяването"


"Вярвам, че това е пореден опит за отстраняване на добър професионалист с много голям опит, адекватен в отразяването на темите, по които работи. Смятам, че това е пореден такъв и не е редно да замълчим и този път. Доколкото разбирам, остава перверзният вариант за някакъв подгласник, с когото да бъде осигуряван баланс в отразяването. Това, което опитаха да направят със Силвия Великова, е симптом на нещо, което се случва отдавна – отстраняват се остри, критични, добри журналисти с памет. Остраняват се от достъп до ефир и влияние от кръговете, които са близки до властта. Независимо дали тя е съдебната или някоя от другите", коментира и Миролюба Бенатова, която също беше сред основните лица на Нова телевизия.

"Смятам, че си имаме работа с класическа демонстрация на сила. Това, което се случи вчера, макар и изтеглено назад, беше демонстрация на сила. Едни сили стоят там някъде в дълбоката държава и ни показват, че могат да си правят каквото си искат. Затова съм тук – защото смятам, че ако по-често реагираме така, не биха могли да си правят каквото си искат", сподели съдебният репортер на "Клуб Z" Стефан Миланов.

"Прокуратурата у нас явно е непреборима власт в лошия смисъл на думата"


"Това е една изключително измислена и унизителна конструкция (липсата на плурализъм) – и за сътворилите я, и за публиката, и за адресатите, в която откровена репресия срещу обективността, срещу истината, такава, каквато я схваща журналистът, се облича в някакви привидности. Силвия Великова беше свалена от ефир, както каза и самата тя, заради факта, че е критична към единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев. А прокуратурата у нас явно е непреборима власт в лошия смисъл на думата", добави Елена Енчева от специализирания сайт "Де факто" и дългогодишен съдебен репортер във в. "Сега" и в. "Труд".

"Струва ми се, че единият ще пита, а другият ще мълчи"


"Проблемът е в абсолютно недостойното поведение на ръководството на БНР и отвратителното отношение към добър, доказал се професионалист. Самият факт, че тя от години изразява критична позиция към т. нар. силни на деня, е достатъчен, за да подозираме каква е причината", смята Самуил Димитров от "Медиапул". Попитан как си представя осигуряването на плурализъм чрез назначаване на втори репортер във всеки ресор, той отговори кратко: "Струва ми се, че единият ще пита, а другият ще мълчи."

"Аз се занимавам с журналистика повече от 25 години и за първи път виждам такова единство сред колегите. За мен най-важният въпрос остава – може ли в една държава, без значение на кое място е по свобода на словото, да се оказва такъв натиск? Кои са тези, които го правят? Впечатлява ме фактът, че тук виждам доста колеги с децата си, все едно колко са големи те. Това означава, че нещата са стигнали до предела и действително всички трябва да си отговорят на този въпрос – какво е журналистиката, какво правим с нея и защо ни е необходима тя", коментира и едно от лицата на бТВ от самото ѝ създаване – Канна Рачева.

"Всеки от нас е длъжен да бъде тук, когато е застрашена професията ни. Не става въпрос за постове и конкретен човек, става въпрос за общ процес, който на практика означава, че ние нямаме държава, нямаме нищо, съществуващо нормално", бе мнението на съдебно-криминалния репортер на Нова телевизия Надя Ганчева, която в момента е в отпуск по майчинство.

На протеста се появи и кандидат-кметът на София Борислав Игнатов
На протеста се появи и кандидат-кметът на София Борислав Игнатов

Междувременно от ръководството на БНР поканиха присъстващите журналисти на импровизирана пресконференция, на която Николай Кръстев обяви, че е подал оставката си като временно и.д. директор на "Хоризонт".

"Във връзка със създалата се ситуация направих този акт, морален, защото смятам, че човек трябва да носи своята отговорност за делата. Моята отговорност е свързана с това, че моето действие предизвика вълна от недоумение както в програма "Хоризонт, така и извън БНР."

"Не ми е оказван натиск. Сам взех това решение"


"Не ми е оказван натиск. Сам взех това решение. [...] Никой не ми се е обаждал никой не ме е съветвал", добави той.

Кръстев на няколко пъти подчерта, че всъщност не е свалял Великова от ефир и не е отнемал ресора ѝ. Само я е извадил от графика на програма "Хоризонт", за да се "концентрира" тя върху водената от СЕМ проверка за изнасянето на личните данни на непълнолетното момче от Пловдив, за което прокуратурата обяви, че е било вербувано от "Ислямска държава".

Временно и.д. директор на програма "Хоризонт" Николай Кръстев
Временно и.д. директор на програма "Хоризонт" Николай Кръстев

На въпрос на "Свободна Европа" защо обяснението му се разминава с това на Светослав Костов, който преди ден потвърди, че Великова повече няма да е водещ и репортер, Кръстев отговори: "Липсата на административен опит в определена степен доведе до такъв тип действия от моя страна, не е било по никакъв начин продиктувано, вярвайте ми."

Последва уточнение, че от думите му излиза, че генералният директор на БНР има друго обяснение за случилото се с Великова, на което Кръстев реагира лаконично: "Излиза, но не е така." "За мен въпросът е само в тази сфера – липсата на административен опит, затова си подадох и оставката", обобщи назначеният само преди ден временен директор на програма "Хоризонт".

"Примери, ако знаех, че ще искате, щях да се подготвя, но, уви, сега нямам"


Помолен да уточни дали твърди, че става въпрос за едно "голямо недоразумение", той заяви: "Може и така да го разберете... Да, наистина това е недоразумение, заради което, както ви казах, депозирам моята оставка." Въпреки това той поддържаше мнението на УС на БНР, че в работата си Великова е допускала грешката "не всички мнения да бъдат чути", но не можа да посочи конкретни примери: "Примери, ако знаех, че ще искате, щях да се подготвя, но, уви, сега нямам."

Междувременно прокуратурата обаяви, че започва проверка заради безпрецедентното спиране на ефира на БНР за няколко часа в цялата страна.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG