Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ръководството на БНР реши да дублира репортерите за всяка тема, защото "липсва плурализъм"


Генералният директор на БНР Светослав Костов
Генералният директор на БНР Светослав Костов

Управителният съвет на Българското национално радио (БНР) излезе с позиция по повод скандала, който се разрази след като и.д. директор на програма „Хоризонт“ Николай Кръстев освободи дългогодишната водеща Силвия Великова от ролята й на водещ на сутрешният блок и ѝ отне ресор съдебна система. От съвета са препоръчали да бъде осигурен плурализъм като бъде определен по още един журналист във всеки ресор, за да „се гарантира неприкосновеността на обществения интерес“.

„УС споделя становището на Николай Кръстев, че в програмата липсва обективно и безпристрастно отразяване на част от темите и препоръча на директора да предложи механизъм за осигуряване на плурализъм и всички гледни точки по значими за обществото теми“, се казва в позицията на ръководството. От нея става ясно също, че Николай Кръстев е гарантирал, че Великова не е свалена от ефир и продължава работата си като старши редактор в предаването „Преди всички“.

Програмата на графика на водещите по „Хоризонт“ пък е следствие на издадено наказателно постановление от Съвета за електронни медии (СЕМ) от края на август. Мотивите са били, че в програма, част от съдържанието на която е била изготвена и от Великова, са изнесени лични данни на непълнолетно лице. От БНР не посочват кои са били другите участници в изготвянето на въпросния материал и дали за тях е имало последствия.

Според Кръстев промяната е настъпила и в следствие на участие на Силвия Великова в програмата „12+3“ по време на годишния й отпуск, в което тя е призовала зрителите да вземат участие в протест, което според УС на БНР е недопустимо „представяне на едностранна позиция в ефира на общественото радио“.

В позицията не се казва нищо за спирането на излъчването на програма „Хоризонт“ за пръв път в историята на радиото.

Предходната вечер след 21 ч. на сайта на медията беше оповестено в кратка новина, че причина за това е „предварително планирана“ профилактика. Профилактиките досега са се отличавали с това, че са били само регионални и спирането е било предварително оповествяно в ефира на сътответния регион.

Истинската причина за спирането на излъчването е, че никой не е поискал да поеме предаването, от което бе свален дългогодишният му водещ и редактор Силвия Великова, смятат журналисти от радиото.

В петък се проведе и протест пред сградата на БНР срещу свалянето на Великова от ефир.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG