Връзки за достъпност

Извънредни новини

За пръв път в историята си "Хоризонт" спря да излъчва в цялата страна


Кадър от протест пред Българското национално радио
Кадър от протест пред Българското национално радио

За пръв път в историята си програма "Хоризонт" на Българското национално радио (БНР) спря излъчването си на територията на цялата страна. Като официална причина на сайта на медията бе посочена „предварително планирана“ профилактика на излъчвателите. Новината за това беше публикувана снощи след 21 ч.

Програмите на БНР винаги са извършвали планирани профилактики, но те се отличават от сегашната с това, че са били само регионални и че спирането на излъчването е било предварително оповестявано в ефира на съответния регион. Прекратяването на излъчването на УКВ без предупреждение, и то на територията на цялата страна, не се е случвало никога, каза пред Свободна Европа дългогодишният журналист на радиото Ясен Бояджиев.

В петък сутринта "Хоризонт" можеше да бъде слушан само онлайн. На мястото на Великова, която по график трябваше да води предаването "ПРеди всички" седна Диана Дончева.

Истинската причина за спирането на излъчването е, че никой не е поискал да поеме предаването, от което бе свален дългогодишният му водещ и редактор Силвия Великова, смятат журналисти от радиото.

В четвъртък Великова освен от предаването „Преди всички“ беше отстранена и от ресора й "правосъдие", който тя отразява от над петнадесет години. Решението е на новоназначения и.д. директор на "Хоризонт" Николай Кръстев, който пое временно поста в четвъртък с решение на УС на БНР на мястото на пенсионирания досегашен ръководител на програмата Ивайло Савов.

След протест вътре и извън радиото вечерта в четвъртък на Великова беше възстановено правото да отразява съдебната система, но като го подели с друг човек. Този "друг" би трябвало „да осигурява плурализма" в отразяването, написа в свой статус във „Фейсбук“ Великова, като се позова на генералния директор на БНР. В телефонно обаждане директорът я е уведомил и за това, че от следващата седмица тя ще води отново и сутрешният блок.

Пред Свободна Европа Великова коментира, че е усетила индикации за предстоящата промяна в началото на седмицата, а по думите ѝ основният проблем в работата ѝ за новото ръководство е, че е твърде критична към прокуратурата и единствения кандидат за следващ главен прокурор Иван Гешев.

Изборът на новия главен прокурор ще се състои след по-малко от месец и половина.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG