Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кой спря радиото? Цацаров и Гешев поръчаха проверки на ДАНС, СЕМ и КРС


Главният прокурор Сотир Цацаров и неговият заместник Иван Гешев
Главният прокурор Сотир Цацаров и неговият заместник Иван Гешев

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил незабавно извършване на проверка за причините за спирането на излъчването на програма „Хоризонт“ на Българското национално радио (БНР) в петък сутринта, съобщи пресцентърът на прокуратурата.

Проверката, възложена на Държавната агенция Национална сигурност (ДАНС), Съвета за електронни медии (СЕМ) и Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), ще се извършва под прякото ръководство на зам.-главния прокурор Иван Гешев.

Проверката е била назначена след като в четвъртък след 21 ч. от БНР оповестиха, че „Хоризонт“ няма да се излъчва за пет часа в петък сутринта. Цацаров е получил и справка от ДАНС, според която чрез спирането на програмата е била създадена опасност за застрашаването на националната сигурност, тъй като БНР има статут на стратегически обект.

Проверката трябва да приключи в тридневен срок, като в рамките ѝ ще бъде разпитан и генералният директор на радиото Светослав Костов.

В четвъртък вечерта от БНР посочиха планирана профилактика като причина за исторически първото спирането на „Хоризонт“ в цяла България в петък. Журналисти от радиото обаче споделиха, че истинската причина е отказът някой да смени водещата на сутрешния блок Силвия Великова, която по-рано през деня бе отстранена от ефир от и.д. директора на програмата Николай Кръстев. В петък, след протест пред сградата на радиото, Кръстев подаде оставка от поста.

Пред Свободна Европа Великова каза, че една от причините за остраняването е критичното ѝ отношение към прокуратурата и в частност към номинацията на Иван Гешев за нов главен прокурор.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG