Връзки за достъпност

Извънредни новини

Замлъкването на БНР за Радев е криза на свободата на словото, а за Борисов - саботаж срещу правителството


Фото-колаж на министър-председателя Бойко Борисов и президента Румен Радев
Фото-колаж на министър-председателя Бойко Борисов и президента Румен Радев

„БНР не е спирало дори по време на войната и този казус отново потвърждава въпроса кой и как управлява обществените медии.“ Така президентът Румен Радев коментира безпрецедентното петчасово прекъсване на излъчването на „Хоризонт“ в петък сутринта след като журналистката Силвия Великова беше свалена от ефира на сутрешния блок „Преди всички“.

„Очевидно и държавата се управлява чрез нечий телефон, а не през институциите, както е нормалната европейска практика. И мисля, че на това нещо е крайно време да се сложи край“, каза държавният глава пред журналисти при откриването на учебната година в 18 СУ „Уилям Гладстон“ в София.

Великова беше отстранена от ресора си правосъдие и свалена от ефир седмици преди избора на нов главен прокурор. Първоначално като причина беше посочена длъжностната ѝ характеристика на старши редактор, след това назначеният ден по-рано директор на „Хоризонт“ Николай Кръстев каза, че свалянето ѝ от ефир е свързано с наказателни постановления на Съвета за електронни медии (СЕМ) срещу радиото заради нарушения на Великова. Накрая той заяви, че е станало недоразумение, резултат на „липса на управленски опит“ и подаде оставка.

След като стана ясно, че Великова няма да води предаването „Преди всички“ в петък, БНР обяви, че програмите му на територията на цялата страна няма да се излъчват в този часови пояс заради „планирана профилактика“. Така предаването, водено от Диана Дончева, можеше да бъде слушано само онлайн. Няколо пъти по радиото прозвуча песента Let it be.

По случая с прекъсването на излъчването на радиото прокуратурата разпореди проверка на Държавната агенция Национална сигурност (ДАНС), Съвета за електронни медии (СЕМ) и Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Тя ще се извършва под прякото ръководство на зам.-главния прокурор Иван Гешев. Именно критиките на Великова към кандидата за главен прокурор Иван Гешев бяха посочени като неофициална причина за свалянето ѝ от ефир.

Според Румен Радев директорът на БНР и разследващите би трябвало да обявят какви са истинските мотиви за спирането на излъчването на БНР, защото става въпрос за обществена, а не за частна медия. Според президента "има лъч надежда" - в поведението и реакцията на журналистите от БНР, които, по думите му, са проявили солидарност и подкрепени от свои колеги от други медии са дали пример как се отстояват достойнство, свобода на словото и професионални стандарти.

„Продължавам да отстоявам позицията, че свободата на словото е в основата на демокрацията“, каза Радев и посочи, че в момента в България тя е в криза.

По-късно на критиката на Радев, че работата на институциите се върши от един човек по телефона, премиерът Бойко Борисов отговори: „Ако е неговият телефон - разбирам. Той може би знае.“

Подобна критика беше отправена по-рано към премиера от Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) след като самият той съобщи, че лично се е обадил по телефона на свалената от ефир Силвия Великова и е говорил с ръководството на радиото.

Той повтори тезата си, че по никакъв начин не се бърка на медиите и им е дал пълна свобода. „Това ми е смешно и забавно как от всеки телевизор, който пусна, и радио се сипят обиди срещу правителството и в същото време всеки казва „няма свобода на словото“, подчерта Бойко Борисов.

Той определи отстраняването от ефир на Великова и спирането на излъчването на БНР като саботаж и го сравни с хакерската атака срещу Наионалната агенция по приходите (НАП) и срива на търговския регистър. Целта на саботажите според Борисов е да "строшат системата".

"Те правят саботаж срещу правителството. Правят саботажи срещу агенцията за приходите, агенцията за вписванията. Планирани, целенасочени, за да строшат системата. Изведнъж правителството е виновно. За кое? За това, че правят саботажи", поясни премиерът.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG