Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов за отстраняването на журналиста Силвия Великова: "Главанаци"


През 2016 г. Бойко Борисов определи като "главанаци" участниците в престрелка в курорта Слънчев Бряг
През 2016 г. Бойко Борисов определи като "главанаци" участниците в престрелка в курорта Слънчев Бряг

„Главанаци, главанаци е точната дума. Имам чувството, че го правят нарочно". Така премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти в Русе отстраняването от ефир на журналиста от БНР Силвия Великова, която отговаряше за съдебната система и бе водеща на сутрешния блок.

"Като чух за тази глупост, й се обадих да потвърди. Не го познавам директора на БНР, не съм го и виждал. Помолих да му предадат, защото изпълнителната власт дава парите, но не се меси, но съм и председател на партия, чиято парламентарна група е гласувала за неговия избор, и ако не оправи това безобразие, ще отида в парламента и ще накарам парламентарната група да му иска оставката", каза Борисов.

Той добави, че познава Великова от времето си на главен секретар. На въпрос дали вижда намеса на ДПС или прокуратурата в случая, министър-председателят отговори, че не може „да каже кой“.

В четвъртък Великова беше свалена от ефира на програма „Хоризонт“ след решение на и.д. директор на програмата Николай Кръстев, който застана на поста в същия ден на мястото на пенсионирания Ивайло Савов. Като причина за отстраняването на Великова бе изтъкната несъвместимост с длъжностната и характеристика.

В петък сутринта БНР спря за пръв път в историята си излъчването на програма „Хоризонт“ в цялата страна. Предишната вечер след 21 ч. като причина беше посочена профилактика, но според журналисти от медията истинската причина за това е била, че никой не е поискал да поеме предаването, което е трябвало да бъде водено от Великова.

В петък пред сградата на БНР се проведе простест, а от управителния съвет на БНР излязоха с позиция, че са препоръчали в програма "Хоризонт" да бъде „осигурен плурализъм“, което ще се случи чрез определянето на един допълнителен журналист във всеки ресор. Малко по-късно стана ясно и това, че Николай Кръстев е подал оставка.

Определението „главанаци“ не се използва за пръв път от премиера Борисов. През 2016 г. той определи по същия начин участниците в престрелка в Слънчев бряг. Тогава тежко ранен бе Димитър Желязков – Митьо Очите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG