Връзки за достъпност

Извънредни новини

Константин Малофеев също е със забрана да влиза в България


Константин Малофеев
Константин Малофеев

Руският олигарх Константин Малофеев няма да може да влиза на територията на България в следващите 10 години, тъй като му е наложена забрана от ДАНС, съобщи в сряда главният прокурор Сотир Цацаров.

Малофеев всъщност не може да влиза в Европейския съюз от март 2014 г. Санкцията е наложена заради връзките му със сепаратистите от Източна Украйна. Освен това активите му на територията на страните членки на ЕС са замразени.

Същата мярка бе взета от българските власти преди ден и по отношение на пенсионирания генерал от КГБ Леонид Решетников, чиито имена бяха споменати от разследващите в контекста на воденото дело за шпионаж срещу бившия депутат от БСП Николай Малинов.

Във връзка с разкритията на прокуратурата по шпионската афера депутатите поканиха на изслушване в сряда председателя на ДАНС Димитър Георгиев и вътрешния министър Младен Маринов. Двамата обаче споделиха предимно вече известни факти с обяснението, че нямат разрешение от прокуратурата да кажат нещо повече.

Единственото ново обстоятелство по темата бе, че първоначално по делото за шпионаж за 24 часа са били задържани общо 8 души. В момента в ареста няма никой, след като единственият обвиняем Малинов бе освободен под гаранция от 50 000 лв. Голяма част от депутатите не останаха доволни от изслушването и затова в пленарната зала бе поканен и Цацаров.

"Беше казано, че това е преследване за идеи, моето мнение и мнението на колегите, които работят е, че това не е преследване за идеи. Когато идеите се налагат с пари и влияние и са насочени срещу националната сигурност на България, това е престъпление", каза главният прокурор от парламентарната трибуна.

Липсата на нова информация от хода на разследването предизвика остра реакция от депутати от левицата. Те поискаха заседанието да бъде закрито, за да могат депутатите да получат повече данни от наличните в медиите, но предложението не беше прието.

Още във вторник Цацаров и заместникът му Иван Гешев съобщиха, че става дума за разследване на престъпление по чл. 105 от Наказателния кодекс, който предвижда между 5 и 15 години затвор за хора, поставили се "в услуга на чужда държава или на чужда организация", за да ѝ служат като шпиони. Уточнено бе, че обвиняемият Малинов си сътрудничил с Общество "Двуглав орел" и Руския институт за стратегически изследвания.

В деня на ареста на Малинов стана ясно, че като свидетели в специализираната прокуратура са били разпитани главният секретар на оглавяваното от него движение "Русофили" Кристина Иванова, заместникът му Милен Чакъров, почетният председател Енчо Москов, политологът Живко Георгиев, членът на НС на БСП проф. Ваня Добрева и други.

Според досегашните изявления на разследващите те са установили схема за пране на пари, използвана за трансфер на пари от ръководителя на "Двуглав орел", с които са финансирани "мероприятия, които пряко засягат националната сигурност на страната".

При работата на ДАНС по случая са събрани данни, че председателят на НД "Русофили" Николай Малинов е поддържал дългогодишен контакт с ръководителите на двете организации, които публично са декларирали, че водят хибридна война срещу Запада.

"Единият от тях е включен в санкционните списъци на САЩ и ЕС по повод на неговите действия, насочени срещу териториалната цялост на Украйна, а другият е служител от висок ранг на разузнавателна служба на чужда държава", каза председателят на ДАНС Димитър Георгиев пред депутатите, цитиран от БТА.

Става дума именно за дългогодишния високопоставен служител на КГБ Леонид Решетников и руския олигарх Константин Малофеев. Според държавното обвинение Малинов многократно е пътувал до Русия, където е провеждал срещи с тях, получавал е задачи, а в някои случаи и финансови средства. При разследването е установено също, че той е съставил план за идеологическа преориентация на България, който да бъде финансиран с половин милиард евро от Малофеев.

Самият Малинов заяви по-рано пред бТВ, че лично той не е получавал пари от Малофеев. Той обясни, че е имал намерение да прави политематична и детска телевизия и допълни, че в контактите му с Решетников и Малофеев не е имало нищо, нарушаващо законите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG