Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Спойката, която ни позволява да бъдем единни." Цветанов учреди евро-атлантически мозъчен тръст


Цветан Цветанов
Цветан Цветанов

Бившият зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, който бе принуден да напусне всички политически постове покрай "Апартаментгейт", учреди непартийна и неправителствена организация – "Евро-атлантически център за сигурност". По собствените му думи става въпрос за мозъчен тръст, който да анализира и предлага различни решения на проблеми в сектор "Сигурност".

"Страната ни се намира в регион, където гарантирането на сигурността е от изключително значение за добросъседските отношения, за етническия мир и за запазване и доизграждане на функциониращи демокрации. Практиката показва, че тази така необходима сигурност за бъдещото развитие на региона е химера извън контекста на евро-атлантическото партньорство днес и членство на страните от региона в НАТО и ЕС в обозримо бъдеще. Затова като мозъчен тръст и аналитичен център ние ще се стремим да спомогнем за необратимото интегриране на региона в евро-атлантическата архитектура на сигурност", заявява Цветанов по повод учредяването на центъра.

Освен анализи, изследвания и идеи, той ще предлага консултантски услуги и ще организира експертни дебати, като ще работи с всички институции, политически партии и граждански организации в България, които споделят евроатлантическите ценности.

"Евро-атлантическите ценности са спойката, която ни позволява да бъдем единни и силни с нашите партньори и съюзници. Те ни правят и различни спрямо редица други организации в подхода ни към сигурността, защото сигурност без ценности не е нищо повече от безпринципно налагане на сила както във вътрешнополитически, така и във външнополитически план", казва още Цветанов, който е председател на Управителния съвет на новия мозъчен тръст.

От неправителствената организация съобщават, че вече имат официалната подкрепа на редица дългогодишни дипломати и високопоставени експерти по международна сигурност. Сред първите членове на центъра пък са журналистът Христо Христов, проф. Румен Кънчев, проф. Евелина Келбечева, психологът Росен Йорданов, Кристиян Шкварек и други.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG