Връзки за достъпност

Извънредни новини

Президентът на Афганистан избегна бомбен атентат


Ашраф Гани, президент на Афганистан
Ашраф Гани, президент на Афганистан

Поне 24-ма души загинаха при взрив срещу предизборен митинг, на който е трябвало да говори президентът на Афганистан Ашраф Гани, съобщиха световните агенции. Експлозията стана в провинция Парван, северно от столицата Кабул. При друг атентат в столицата са убити шестима души, съобщава Би Би Си.

Ранените при взрива на предизборния митинг са 31, съобщават медицински източници пред Ройтерс. Сред пострадалите има и деца. Смята се, че експлозията е предизвикана от атентатор-камикадзе в Чаникар, столицата на провинция Парван. Гани, който се кандидатира за повторен петгодишен мандат, не е пострадал.

По-късно талибаните поеха отговорност за два самоубийствени атентата в Афганистан. Техен говорител заяви, че при нападението на митинга атентатор самоубиец е взел на прицел президентската охрана и други членове на силите за сигурност, които са пазели Гани. Атаката в Кабул пък била насочена към военна база.

Би Би Си добавя, че талибаните, които доскоро участваха в преговори за постигане на мирно споразумение, не са прекратявали атентатите. През август средно на ден 74 души са губели живота си при нападения на талибаните.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп прекрати преговорите, след като американски военен загина при едно от нападенията, отменяйки среща между водачите на талибаните и афганистанския президент в резиденцията му в Кемп Дейвид преди 10 дни.

Смяташе се, че след 9 кръга американският представител Залмай Хализад и талибаните са напреднали в преговорите, които целяха да сложат край на продължилата 18 години война в Афганистан. Американският президент дори потвърди съществуването на планове за предстоящо изтегляне в интервю за "Фокс нюз".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG