Връзки за достъпност

Извънредни новини

Райнхолд Меснер – легендарният катерач, който пръв изкачи всичките 14 осемхилядника


Райнхолд Меснер
Райнхолд Меснер

За пръв път в историята изкачва Еверест без кислореден апарат заедно с Петер Хабелер (1978). Първият човек, който достига най-високия връх в света сам, при това – в чист алпийски стил (1980). Първият алпинист, изкачил всичките 14 осемхилядници (1970 – 1986) без допълнителен кислород.

Райнхолд Меснер безспорно е един от най-великите катерачи в човешката история и днес празнува своя 75-и рожден ден.

Роден е през 1944 г. в Бресаноре, но израства във Фунес – селце в алпийска долина в Южен Тирол (Северна Италия). Прави първото си изкачване едва на 5 години заедно с баща си Йозеф Меснер. Завършва техникум по земемерство и геодезия в Болцано, а през 1969 г. вече е дипломиран архитект и преподава математика в местно училище.

Райнхолд Меснер има зад гърба си над 500 изкачвания. Основава плaнинapcĸи мyзeй, чиятo основна цeл e дa инфopмиpa xopaтa зa ĸyлтypaтa нa плaнинcĸитe изĸaчвaния. Aвтop e нa нaд 80 ĸниги. Активист в опазването на дивата природа.

"Koлĸoтo пo-мaлĸo вpeмe пpeĸapвaмe cpeд дивaтa пpиpoдa, тoлĸoвa пoвeчe инcтинĸтитe ни зaĸъpнявaт"

"Koлĸoтo пo-мaлĸo вpeмe пpeĸapвaмe cpeд дивaтa пpиpoдa – дъждoвнитe бypи, cтyдa, виeлицитe, poнливитe cĸaли, тoлĸoвa пoвeчe инcтинĸтитe ни зaĸъpнявaт. Kaтepeнeтo e вaжнa и cъĸpoвeнa възмoжнocт дa пoпaднeм в cитyaции, в ĸaĸвитo cмe пoпaдaли пpeди 100 000 гoдини. To пpoвoĸиpa живoтинcĸaтa cтpaнa нa чoвeшĸитe cъщecтвa. Инcтинĸтитe ca вaжeн eлeмeнт oт нaшaтa интeлигeнтнocт", споделя Меснер.

Макар и бляскава, кариерата му на катерач бе засенчвана в продължение на над 3 десетилетия от обвиненията, че е жертвал брат си в името на собствената си слава. Двамата тръгват през 1970 г. към Нанга Парбат, намиращ се в Каракорум, на западната част от Хималаите. Достигат върха, но са на ръба на изтощението. Свършват водата и храната и Гюнтер започва да халюцинира заради т. нар. височинна болест. И тук започват съмненията. Райнхолд, който губи 7 пръста заради измръзване по време на експедицията, казва, че са тръгнали надолу през западния склон Диамар и тогава брат му е бил пометен от лавина.

Други двама алпинисти – Макс фон Клайн и Ханс Залер, които участват в експедицията, но не изкачват върха, обаче свидетелстват друго. В своя книга, издадена в Германия, те обвиняват Райнхолд, че е пратил брат си да слиза по опасния склон Рупал, въпреки че е виждал, че Гюнтер е почти мъртъв от изтощение. Самият Меснер поел по друг, неизследван маршрут по склона Диамар, защото искал да стане първият алпинист, направил такова спускане.

Райнхолд Меснер показва една от обувките на брат си Гюнтер
Райнхолд Меснер показва една от обувките на брат си Гюнтер

Тези обвинения бяха опровергани окончателно чак през 2005 г., когато бяха открити останките на Гюнтер Меснер. Трупът му бе намерен напълно облечен в якето и обувките, с които е бил във фаталния ден. Мястото, на което бе открито тялото – на 4400 м на западния склон Диамар, а не на Рупал, потвърди тезата на Райнхолд, че не е изоставил брат си, а той е бил пометен от лавина.

"Най-после имаме доказателство, че е бил прав", коментира тогава един от близките му приятели Симон Моро. "90% от алпинистката общност и преди беше убедена в невинността му, но това откритие ще убеди и останалите 10%."

Райнхолд Меснер не крие възхищението си от постиженията на българския алпинист, учен и природозащитник Боян Петров, който изчезна безследно през 2018 г. в опит да изкачи Шиша Пангма.

"Дълбоко ценя хората, които отиват в планината в търсене на себе си, с уважение към нея и към населението, живеещо в околните долини. Такъв беше Боян. А освен това беше и учен, като първите, които преди двеста години стават основатели на алпинизма. Като учен той изрече важни думи за необходимостта да браним природата и създанията, които я правят жива и които той изучаваше с толкова страст винаги, дори и когато беше ангажиран с най-висшите си мечти", пише Меснер в своя авторска бележка в книгата си "Убийството на невъзможното", представена тази година в България на рождената дата на Боян Петров – 7 февруари.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG