Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мая Манолова пише програма за София. Не се гордее с подкрепата си за Пеевски и Орешарски


Мая Манолова и рапърът Криско, който стана част от инициативния ѝ комитет
Мая Манолова и рапърът Криско, който стана част от инициативния ѝ комитет

Независимият кандидат за кмет на София Мая Манолова няма да участва в предстоящите местни избори със собствена листа с общински съветници, а ще разчита на кандидатите, излъчени от партиите, които вече я подкрепиха. Сред тях са БСП, Движение "България на гражданите", АБВ, "Движение 21" и други.

"Ще ме подкрепят няколко листи, ще има и леви листи – ще има листа на БСП, която ме подкрепя. Ще има листи на други леви партии – например "Движение 21" на Татяна Дончева също прави собствена листа. Ще има няколко листи – 5-6 листи, които ще подкрепят моята кметска кандидатура, за което благодаря", заяви Манолова в сутрешния блок на Нова телевизия.

Попитана как планира да управлява без общински съветници, тя декларира, че ще разчита "на подкрепата в общинския съвет както на общински съветници от различни листи, така и на всички столичани, независимо от техните партийни предпочитания".

"Като казахте "генерал без армия", си спомних за Борисов в първия му мандат"


"Като казахте "генерал без армия", си спомних за Борисов в първия му мандат. Тогава той също нямаше нито собствена листа, нито собствени общински съветници... И от това не настъпи някаква свръх драма."

По думите на Манолова липсата на нейна собствена листа с общински съветници щяла единствено да я дисциплинира, тъй като това щяло да я принуди да доказва всяко свое предложение с аргументи.

"По сложните теми смятам да питаме гражданите и техният глас да има решаващо значение", обясни бившият омбудсман, посочвайки като примери следните въпроси: "да има ли завод за горене на отпадъци, как да изглежда един или друг парк, с коя улица да започнем асфалтирането в даден квартал, как да направим вътрешните транспортни връзки".

"В момента г-жа Фандъкова има пълно мнозинство – 30 + няколко, които гласуват твърдо с групата на ГЕРБ. Това прави ли управлението на общината по-добро? Това прави ли по-прозрачно, по-почтено, по- в интерес на гражданите? Този модел, в който кметът има пълния комфорт на един Общински съвет, виждаме, че не работи."

"Много конкретна програма, която в момента пишем заедно с гражданите"


Помолена да конкретизира какви ще бъдат основните ѝ приоритети като кмет, Манолова заяви, че ще има "много конкретна програма, която в момента пишем заедно с гражданите". И добави, че предстои да обяви конкретни идеи за "smart град, умен град", разработени от екип от IT специалисти.

"Това означава умно управление, изцяло електронна община, това означава електронни търгове, това означава blockchain платформа в община, чрез която гражданите да могат да следят онлайн, в реално време, всеки разход, който прави общинската администрация, всяка обществена поръчка. Моята идея е всички важни за столичани въпроси да бъдат решавани от гражданите чрез електронни референдуми."

"Ами, попитайте го с кого управлява"


На въпрос дали е получила подкрепа за кандидатурата си от ДПС, тя отрече, допълвайки, че "в момента гражданите много добре виждат кой с кого управлява и с кого управлява Борисов и ГЕРБ". Помолена да назове с кого, Манолова препрати водещия Виктор Николаев към самия Бойко Борисов: "Ами, попитайте го с кого управлява."

Малко по-късно Николаев отново я върна на темата, припомняйки ѝ случая, когато по времето на кабинета "Орешарски", тя лично пое отговорност за предлагането на Делян Пеевски за председател на ДАНС.

"Моето поведение по време на протестите срещу кабинета "Орешарски" не е нещо, с което се гордея. Нека да е ясно – да не остане недомлъвка в това студио", отговори Манолова с уточнението, че е имала оношения с Пеевски "през 2013 и 2014 г, когато бях в парламента и когато бяхме част от една коалиция".

"Това мое изказване тогава във вашето студио беше криворазбрано"


"Това мое изказване тогава във вашето студио беше криворазбрано... Криворазбраното ми желание в един момент все пак някой да поеме някаква отговорност, защото тогава всички мъже в парламента се криеха."

Попитана за сигнала по т.нар. афера "Костинброд", който първоначално бе представен от прокуратурата като опит за манипулация на парламентарните избори през 2013 г., Манолова коментира, че е постъпила отговорно и просто е предала сигнал, който е получила. И призова водещите и гражданите, ако получат сигнал, че самата тя подготвя нещо подобно, да го предадат на разследващите.

По отношение на съмненията дали възнамерява да прави собствен политически проект, тя първоначално отрече, но впоследствие предпочете да бъде лаконична:

"Нямам никакви намерения да правя проект или да се занимавам с политика – с партийна политика. Имам намерения, в интерес на гражданите и с гражданите да управлявам града през следващите 4 години, ако ми бъде гласувано такова доверие, но е истина, че промяната тръгва от София. Ако София покаже отново, че може да промени модела на управление, който е мултиплициран в цялата държава, това ще поведе след себе си промяната. И не е нужно аз да участвам в нея, тя ще дойде по естествен начин със силата и енергията на всички тези, които застават зад мен в София."

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG