Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ротвайлерът на БиБиСи Джон Хъмфрис


Джон Хъмфрис в студиото на радио предаването Today, на което той е водещ 32 години

"Не мисля, че има по-голямо признание от това, че лидери и обществени личности из цялата страна ще си отдъхнат, когато Джон остави слушалките си тази сутрин". Думите са на генералния директор на БиБиСи Тони Хол и са посветени на легендарния водещ Джон Хъмфрис. Тази сутрин той остави за последен път слушалките на водещ на емблематичното сутрешно радио предаване Today по "БиБиСи Радио 4" след 32 години работа там.

Пенсионирането му слага край на 60 годишна журналистическа кариера, през която той се прочува като кошмар за политиците. Неговият упорит и нападателен стил на взимане на интервюта от властимащите му спечелва прякора "Ротвайлера" и често води до това политици да се съгласяват на интервю само при условие, че Хъмфрис не е този, който ще задава въпросите.

Самият той казва, че не смята, че повечето политици лъжат умишлено в предаването. "Започвам с предположението, че те са там заради свой интерес, а не в полза на аудиторията. И моята работа често е да се опитам да ги накарам да са малко по-откровени, отколкото може би искат да бъдат", казва Хъмфрис в интервю по БиБиСи през 2008 г.

Той е разговарял с всички премиери на Великобритания от Маргарет Тачър до Тереза Мей. Борис Джонсън е единственият, който в ролята си на министър-председател, не е бил разпитван от "ротвайлера".

Джим Нохти, който 21 години е негов съводещ, казва, че Хъмфрис иска да "усети кръв в прахта" по време на големи интервюта – препратка към конните състезания, любими на жителите на Острова.

"Няма друг в нашия бизнес, който да слуша по-внимателно отговорите и да търси момент да се намеси. Умението му да чуе кога някой започва да се колебае или да прикрива нещо, е изключително", казва Нохти.

Джон Хъмфрис е роден през 1943 г. в град Кардиф в област Уелс. Баща му е дърводелец, а майка му – фризьорка, факт, който във Великобритания автоматично го класира в графата "от работническо семейство".

На 15-годишна възраст напуска училище, за да започне работа като репортер в местен вестник. Разказва, че идеята му е дошла от Супермен, защото "Супермен е Кларк Кент, а Кларк Кент е журналист. За да стана Супермен, трябва първо да стана журналист".

Макар да не става супергерой, Хъмфрис има множество постижения и награди. Започва работа в БиБиСи през 1966 г. като най-младия международен кореспондент и открива първите офиси на корпорацията в САЩ и няколко години по-късно в Южна Африка. След това става първия водещ на телевизионни новини, докато не открива, че истинският му дом е радиото. През 1987 г. се мести в радио предаването Today, което всички свързват с гласа му.

През последните години Хъмфрис получава много критика, че се е задържал прекалено дълго, че изразява сексистки виждания и че е прекалено скептичен към съвременните движения, които търсят промяна.

Също така той е един от най-скъпо платените служители на обществената корпорация – през 2016 г. заплатата му е била 600 000 паунда годишно.

"Обичам да правя това предаване. Винаги съм му се наслаждавал. Това е проблемът. Трябваше да си тръгна преди години. Очевидно трябваше да се махна отдавна", казва той през февруари, когато обявява оттеглянето си на 76-годишна възраст.

Дългогодишният му колега Нохти описва Хъмфрис като "парадокс".

"Няма никакво съмнение, че той харесва имиджа си на ротвайлер и не е фалшив - той наистина се заяжда. Това му е в природата. Но не си мислете, че това изчерпва неговата личност. Той е много повече."

Близките му го описват като много затворен човек, дори срамежлив, който е най-щастлив, когато се разхожда в Уелс или когато чете книги.

"Воден е от дълбоко чувство за справедливост и тотална липса на доверие към властта. Това означава, че винаги безпогрешно е представлявал слушателите и се е застъпвал за правото им да знаят", казва генералният директор на британската корпорация за един от най-дълго служещите журналисти в нейната история - Джон Хъмфрис.

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG