Връзки за достъпност

Извънредни новини

БНТ се извини за картата на Украйна и ще накаже виновните


Скрийншот с картата на Украйна, в която не се включва полуостров Крим

Българската национална телевизия поднесе извинения на посолството на Украйна заради излъчената на 18 септември в „По света и у нас“ карта на страната, която не включва полуостров Крим.

„БНТ поднася своите извинения на посолството на Украйна и на зрителите на медията за показаната в централната емисия от 18 септември 2019 г. карта на страната. Тя не отговаря на официалните, международно признати граници на Украйна, както и на официалната позиция на МВнР на Р.България“, се казва в съобщението от телевизията.

От БНТ казват още, че грешната карта е постъпила в последния момент за излъчване от графичния отдел и е останала непрегледана от страна на международния редактор. Ръководството е поискало обяснения от отговорните лица от екипа, които ще бъдат наказани според Правилника за редакционната дейност на телевизията.

Изключването на полуостров Крим от териториалната карта на Украйна предизвика реакция от страна на посолството на страната в България, от което поискаха БНТ да направи опровержение и да информира зрителите си за грешката. От там изказаха и опасения, че подобни случки се използват от Русия с цел да легитимира престъпната окупация и анексия на Крим.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

"Водна криза" в Турция
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00
XS
SM
MD
LG