Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пентагонът представя пред Тръмп опциите за военни действия срещу Иран


Американският президент Доналд Тръмп и иранският му колега Хасан Рухани
Американският президент Доналд Тръмп и иранският му колега Хасан Рухани

Пентагонът ще представи на президента Доналд Тръмп различни възможности за военен отговор срещу атаките над петролната индустрия в Саудитска Арабия. Държавният глава все още не е огласил как ще реагира на ситуацията, за която много от членовете на администрацията му вече обвиниха Иран.

Пред Асошиейтед прес източници, пожелали анонимност, са съобщили, че на президента ще бъде представен лист с потенциални цели за въздушен удар в Иран, както и други възможни сценарии за отговор. Представителите на Пентагона ще предупредят Тръмп и за опасността, че военни действия срещу ислямската република могат да доведат до мащабен конфликт.

Няколко членове от администрацията на Белия дом, сред които и държавния секретар Майк Помпео, изказаха мнение, че зад атаките стои Иран, въпреки че от Техеран отрекоха да са замесени и предупредиха, че всяка атака срещу страната им ще доведе до война.

Въпреки убеждението си за намесата на Иран в атаката срещу Саудитска Арабия, Помпео все пак заяви, че подкрепя „мирно решение“ на породилата се криза. Той добави, че от Вашингтон са провеждали разговори за създаването на коалиция, която да възпре заплахата от Техеран в региона, без обаче да дава много детайли какво точно ще бъде предприето и кои страни ще се включат.

„Тук сме, за да създадем коалиция, чиято цел е постигането на мир и мирно решение“, каза Помпео.

Напрежението в региона на Персийския залив, както в отношенията между САЩ и Иран, се засили в последната година. Всичко започна с оттеглянето на САЩ от ядрената сделка, според която ислямската държава трябваше да спре ядрената си програма и в замяна да бъдат вдигнати международните санкции срещу нея. След като Вашингтон се оттегли през 2018 г., от Белия дом наложиха нови санкции, а в отговор Иран започна задържания на танкери, преминаващи през Персийския залив, като в същото време бяха извършени атаки срещу рафинерии в Саудитска Арабия, в които Техеран отрече да има участие.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG