Връзки за достъпност

Извънредни новини

Маскирани задържаха шамана, който от месеци върви пеша към Москва, за да свали Путин


Шаманът Александър Габушев, според когото Владимир Путин е демон, създал  „илюзия за страх“
Шаманът Александър Габушев, според когото Владимир Путин е демон, създал  „илюзия за страх“

Шаманът от Якутия Александър Габишев, който от месеци ходи пеша към Москва с намерението да свали от власт президента Владимир Путин, бе задържан в Бурятия, един от регионите на Сибир. Това стана ясно от изявление на вътрешния министър на региона, който съобщи, че Габишев е задържан в близост до езерото Байкал.

„Габишев е издирван в Якутия по подозрения за извършено престъпление“, каза министърът, без да уточни за какво точно престъпление става въпрос. Той добави, че шаманът скоро ще бъде изпратен обратно в родното си място.

Последователите на Габишев, заявиха пред Свободна Европа, че няколко автомобила са пристигнали в лагера, който те са направили, и са отвели шамана заедно с количката му.

„Магистралата беше блокирана от служители на специалните служби, те бързо обградиха лагера и отидоха директно в палатката на шамана. Бяха над 30 души“, казват свидетели, като добавят, че така и не са разбрали кого представляват униформените, защото никой от тях не се е легитимирал.

Шаманът, който се зарече да свали Путин от власт
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

Габишев започна похода си към Москва преди 4 месеца. Той обяви, че планира да стигне до столицата пеша до 2 години, определяйки Путин за демон, създал „илюзия за страх“.

Той вече премина 2 000 километра, а по време на похода си разговаря с десетки шофьори и други хора. Беседите му добиват популярност, а видеата, които се публикуват онлайн, имат милиони гледания.

Въпреки задържането му, за което от Кремъл заявиха, че не знаят, поддръжниците на шамана продължават похода си към Москва.

Според тях обвиненията срещу Габишев са фалшиви и ако действително е бил издирван в Якутия, е щял да бъде задържан по време на 4-месечния си поход.

През юли, когато достигна град Чита, около Габишев се събраха близо 700 души под мотото „Русия без Путин“. Тогава той заяви, че планира методите му да са мирни, основно през публични събирания и добави, че ако това не сработи, ще предприеме и „други действия“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG