Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата публикува доказателства по шпионския скандал с движение "Русофили"


Николай Малинов по време на събора на русофилите в България
Николай Малинов по време на събора на русофилите в България

Специализираната прокуратура за пореден път пусна в публичното пространство доказателства по течащо дело. Този път бяха изнесени документи по производството за шпионаж срещу председателя на Национално движение „Русофили“ и бивш депутат от БСП Николай Малинов.

„Към настоящия момент по разследването са проведени множество процесуално-следствени действия: разпитани са свидетели; извършено е претърсване, изземване и личен обиск; изготвени са две компютърно-технически експертизи; събрани са относими към предмета на доказване справки и документи“, се казва в съобщението, публикувано на сайта на държавното обвинение.

Сред публикуваните доказателства са дарения за изработка на „юбилеен знак“, докладна записка от самия Малинов, в която се описват дейностите на „Русофили“, а като основна цел се посочва „геополитическа преориентация на България на основата на православието, славянската култура и традиции“. Изнесени са също и договор и споразумение между дружества, представлявани от Малинов, и „Руския институт за стратегически изследвания“, представляван от Леонид Решетников, както и издателство „Росийская газета“.

От прокуратурата подчертават, че публикуването на доказателствата е наложено заради големия обществен интерес и допълват, че ще продължават да информират българските граждани за „ дела с голям обществен интерес, при спазване на презумпцията за невиновност и без да застрашава хода на наказателното производство".

Преди 10 дни Малинов бе обвинен в шпионаж, а главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че е било установено събиране на информация за чужди организации, свързани с техни интереси в българския политически живот, както и за работата на държавни органи.

В последните месеци от държавното обвинение често изпозлват подобен подход за публично изнасяне на доказателства, като това бе напревено в хода на делото, свързано с хакерската атака срещу Националната агенция по приходите, водено срещу „ТАД груп“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG