Връзки за достъпност

Извънредни новини

Татяна, за която Земята е тясна


Татяна Иванова
Татяна Иванова

“Има хора, които не напускат дома си. Това да не напусна Земята е като да си стоя по цял ден вкъщи”. Татяна Иванова е на 16 години и иска да стане първата българка, която ще полети в Космоса. Това не е само мечта, защото вече разполага с точна карта как да стигне дотам.

Преди година посещава лагера Space Camp в Турция, където печели медал за лидерство, а само преди няколко седмици е приключила обучението си в космическата академия на НАСА в Алабама, САЩ.

“Трябваше да се гмуркаме и да тренираме, но времето беше лошо и правихме тренировки по оцеляване в един басейн. Имахме и наземен контрол. Влизахме в тренажор и изучавахме космическа история”.

Татяна разказва така за преживяното, сякаш нищо не може да я спре да изпълни плана си. Не откъсва поглед от небето. Пред Свободна Европа споделя, че още от малка всяка вечер с приятелите си наблюдава падащите звезди и метеорните потоци. “Поглеждах към небето и винаги си мечтаех. Тогава беше просто интерес, сега вече го правя с научна цел”.

След натрупания опит в космическите академии Татяна започва по-сериозно да се занимава с физика, астрономия и роботика. Следващата стъпка, която ще я доближи до космоса, е Масачузетският технологичен институт, “защото е номер едно по технологии в света”.

“Крайната ми цел е да стана космонавт. За мен няма значение дали ще бъда на Международната космическа станция или на Марс, просто искам да летя и искам да стана първата българка, летяла в Космоса.

Татяна разказва, че се надява всички курсове и обучения, през които е преминала до момента, да ѝ помогнат за кандидатстването в университета в Масачузетс.

"Аз съм човек, който иска да пътува, защото животът не се състои в това да стоиш на едно място и да правиш едно и също нещо”.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

XS
SM
MD
LG