Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бени Ганц може да измести Нетаняху в Израел с подкрепата на арабските партии


Лидерите на "Синьо и бяло" Бени Ганц и Моше Ялон ще могат първи да направят опит за съставяне на правителство с подкрепата на арабските партии в Израел
Лидерите на "Синьо и бяло" Бени Ганц и Моше Ялон ще могат първи да направят опит за съставяне на правителство с подкрепата на арабските партии в Израел

Коалицията Обединена листа, в която влизат арабските партии в Израел и спечелила на изборите 13 места в 120-местния парламент, обяви, че ще препоръча Бени Ганц за следващ израелски премиер, предадоха световните агенции. С тяхната подкрепа „Синьо и бяло“ на Ганц събира подкрепа от 57 народни представители, срещу 55 за партията на досегашния премиер Бенямин Нетаняху „Ликуд“, и първа ще направи опит за съставяне на правителство.

„Арабските и палестинските граждани на Израел избраха да отхвърлят премиера Бенямин Нетаняху, неговите политики на страх и омраза, както и неравенството и разделението, които той налага през последното десетилетие“, каза в статия, публикувана от „Ню Йорк Таймс“, лидерът на Обединена листа Айман Одех. Той добави, че подкрепата за Ганц се дава с цел да бъде лишен Нетаняху от власт и по този начин да бъде приключена политическата му кариера.

Арабските партии ще могат активно да участват в избора на нов министър-председател за пръв път от 1992 г. Според представителите на „Обединена листа“ добрият резултат се дължи на обединението на хората срещу Нетеняху. Арабското население се равнява на близо една пета от общото население на Израел.

В същото време лидерът на крайнодясната „Нашият дом Израел“ Авигор Либерман, който също може да подпомогне една от двете партии за съставяне на мнозинство, се обяви за правителство на националното единство, в което заедно да участват двете водещи партии. Подобен сценарий бе предложен преди няколко дни от премиера Нетаняху, но бе отхвърлен от „Синьо и бяло“.

След изборите преди седмица Израел се намира в сложна ситуация, тъй като нито една политическа сила няма необходимите 61 места, за да се сдобие с абсолютно парламентарно мнозинство.

Ликуд и "Синьо и бяло" постигнаха изравнени резултати и на последните избори през април, след които президентът Реувен Ривлин връчи на Бенямин Нетаняху мандат за съставяне на правителство, но той не успя да сформира управляваща коалиция. Тогава той предпочете да разпусне парламента, вместо да остави държавния глава да даде мандат за съставяне на някой от неговите опоненти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG