Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия възхвали "Рибентроп-Молотов" на годишнина от нацисткия парад със съветско присъствие в Брест


Подписването на пакта Рибентроп-Молотов на 23 август 1939 година
Подписването на пакта Рибентроп-Молотов на 23 август 1939 година

В неделя се навършиха 80 години от церемониите в Брест, с които градът е предаден от силите на Нацистка Германия на Червената Армия. На подиума, пред които войниците маршируват, има представители на съветското и нацисткото командване. По време на церемонията нацисткият флаг е свален, а на негово място се издига този на Съветския съюз.

В деня на осемдесетата годишнина от събитието в Брест Министерството на външните работи на Русия публикува позиция в социалната мрежа Фейбук, в която се твърди, че подписването на нацистко-съветския пакт за ненападение е била принудителна стъпка, която е отложила войната с 2 години (пактът Рибентроп-Молотов е подписан на 23 август 1939 г.). В това време СССР е успял да укрепи отбранителните си възможности и е получил стратегическо предимство за себе си и „населението на тези територии“, които така са „попаднали под терора на нацистите“ две години по-късно. Според руските власти пактът е спасил стотици хиляди животи.

Във връзка с 80-ата годишнина от началото на Втората световна война, в края на миналата седмица Европейският парламент прие резолюция, в която Германия и Съветският съюз са обвинени в инициирането на конфликта и налагането на тоталитарни режими. В текста се подчертава, че днес руските власти отказват да поемат отговорност за това споразумение и последиците от него, подкрепяйки становището, че Полша, Балтийските държави и Западът са подбудителите на Втората световна война.

По повод резолюцията Русия официално оспори твърдението, че пактът е довел до началото на войната и определи действията на Европарламента „политизиран ревизионизъм“.

В петък пък стана ясно, че БСП е единствената социалистическа партия в Европейския парламент, която не е подкрепила резолюцията. Тя бе подкрепена от 535 евродепутати, 52-ма бяха въздържалите се, а сред 66-тимата против бяха председателят на Партията на Европейските социалисти Сергей Станишев, Цветелина Пенкова и Петър Витанов. Иво Христов бе сред въздържалите се, а Елена Йончева, която бе водач на листата на „червените“ за европарламента, изобщо не е участвала в гласуването.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG