Връзки за достъпност

Извънредни новини

И днес Гърция е парализирана от обща стачка


Транспортът в голяма част от Гърция остава блокиран, съобщи БНР. Синдикатите протестират срещу плановете на депутатите да приемат закон, който според тях ощетява работниците.

Туристи чакат по пристанищата, а шофьорите на тирове са блокирани по портовете. Фериботи и товарни кораби остават на котва. Затворени са гръцките пристанища и за пристигащи плавателни съдове.

Градският транспорт спря за 24 часа. Хората отиват на работа с лични автомобили, което предизвика задръстване в центъра на градовете. Железничарите съобщават, че ще протестират също за 24 часа, но в четвъртък 26-и септември, за да не блокират напълно транспорта в страната.

Не се движи първият лъч на метрото в Атина. Другите пътуват само за няколко часа. Тролеите и градската железница са с почасови протести.

В стачката се включиха лекарите от държавните болници. Приемат само спешни случаи. Затворени са училища, съдилища и всички общински служби. Стачкуват и учителите, медицинският персонал, а банковите служители и журналистите протестират частично.

Туристите са принудени да изчакат края на стачката.

Гръцките синдикати протестират срещу обсъждан в парламента проектозакон за приватизация на транспорта и промени в трудовото законодателство.

Стачката продължава до 6 часа в сряда сутрин.

От МВнР препоръчват на българите, които пътуват за Гърция, да се информират предварително за разписанията на обществения и морски транспорт. За стачките информация могат да прочетат на сайта apergia.gr, който е наличен само на гръцки език.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Атина или с генералното ни консулство в Солун.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG