Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ангелкова свиква спешна среща заради "Томас Кук". 135 хиляди британци се прибират до дни


Николина Ангелкова
Николина Ангелкова

Във връзка с обявения фалит на британския туроператор "Томас Кук" министърът на туризма Николина Ангелкова свиква днес спешна среща с представители на посолството на Великобритания у нас, с хотелиери и туроператори, работещи с компанията, съобщи Министерството на туризма. В късния следобяд Ангелкова ще направи изявление за отражението на фалита върху туризма в България.

Вчера тя съобщи, че годишно "Томас кук" води в България между 350 000 и 450 000 туристи. В момента нейни клиенти у нас са около 2500 души.

Управлението на гражданската авиация на Великобритания досега е помогнало да се завърнат 14 700 пътници, предаде Ройтерс. Регулаторът на гражданската авиация съобщи на сайта си, че следващите 13 дни е планирано завръщането на 135 300 души в Обединеното кралство.

Фалитът на "Томас Кук" ще окаже "много негативно влияние" върху Испания. Това заяви испанската министърка на туризма Рейес Марото Илера, цитирана от ДПА. Тя съобщи, че поддържа връзка с хотелските вериги за стратегии по справяне с последиците от ликвидацията.

В Испания са засегнати между 25 000 и 30 000 туристи, основно от Великобритания, но също от Германия и други страни.

Хотелиерската асоциация на Канарските острови също определи фалита като "тежък удар" за туризма в Испания, втората по популярност в света дестинация, предаде АФП.

Португалия се надява на ограничени непосредствени последици, но представители на бранша изразиха мнение, че страната ще се нуждае от по-агресивен туристически маркетинг, отбелязва Асошиейтед прес.

Туристическата индустрия в Тайланд рискува да загуби към 120 милиона бата (близо 4 милиона долара) след краха на "Томас Кук". За това предупреди ръководителят на Управлението по туризъм на Тайланд за Европа, Африка, Близкия изток и Америка Срисуд Ванапиньосак, цитиран от ТАСС.

"Томас Кук" Белгия все още работи и проучва "всички възможности", за да ограничи влиянието върху своите 600 служители и 700 000 клиенти годишно, информира ДПА.

Коментарите след фалита

Фалитът на най-старата туроператорска компания в света "Томас Кук" е повод за гняв и съжаление, както и мрачно предзнаменование за това, което предстои, пише британският в. "Гардиън".

Имаше вероятност дори спасителен финансов пакет да не е достатъчен, пише британското издание. Като се вземе предвид цената на операцията по връщането на туристите у дома и изплащането на дълговете на компанията, които се предполага, че надхвърлят 100 милиона лири, рискът от наливане на държавни пари в компания, която и без това да фалира, щеше да наложи данъкоплатците да плащат две сметки вместо една.

Политическите аргументи за ролята на държавата не трябва да засенчват факта, че това е фалит в частния сектор, припомня "Гардиън".

Но целият злощастен епизод може да бъде и напомняне за опасностите занапред. Слабостта на лирата заедно с несигурността около Брекзит, наред с трайните метеорологични промени и други фактори, неоподлежащи на държавен контрол, излагат компаниите на риск. И тъй като политическата нестабилност изглежда ще продължи, британското правителство трябва да излезе с ясни критерии, по които да бъдат оценявани бъдещи искания за държавна помощ срещу фалит, заключава изданието, цитирано от БТА.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG