Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдийският съюз към ВСС: Ако не можете да изпълнявате задълженията си по закон, подайте си оставките


"Вместо защита, българският съдия получава от ВСС знак, че “ако не постановява решенията си в унисон с общественото мнение и желанията на политически партии и конкретни техни лидери, ще бъде обругаван, охулван, физически преследван и малтретиран, а единствената реакция на Съдийската колегия на ВСС ще бъде съдействие за дисциплинарното му преследване“. Това се казва в позиция на Съюза на съдиите в България (ССБ), публикувана в сряда.

Организацията отправи остри обвинения към Висшия съдебен съвет (ВСС) заради позицията, с която институцията се солидаризира с натиска върху магистратите по случая „Полфрийман“, вместо да защити независимостта на съда.

Цялото ръководство на Съюза на съдиите (без участието на Калин Калпакчиев, който е в състава по делото) обвинява ВСС, че не изпълнява основното си задължение да брани независимостта на съда.

ССБ казва на Съдийската колегия, че ако не могат да си изпъляват основните задължения по закон, то винаги могат да си подадат оставката.

Вчера Съдийската колегия на ВСС излезе с декларация по повод сигнал, внесен от ВМРО по казуса "Полфрийман". В сигнала си партията настоява да се предприемат мерки срещу тримата съдии, освободили предсрочно от затвора осъдения астралиец. В сигнала на ВМРО се казва, че съдебният състав, пуснал австралийския гражданин, не е бил безпристрастен и е уронил престижа на съдебната власт.

ВСС отговори с позиция, че не може да се меси в решенията на съда, но отбелязва, че “споделя усещането на близките на (убития от Полфрийман) Андрей Монов за нарушен баланс между правото и справедливостта“.

Впоследствие съдебния състав, в който влизат Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева, стана обект на масирана медийна атака и обект на редица политически изказвания. ВСС обаче застана на страната на тези, които атакуват съдебния състав.

“Не само че не изпълнявате това си основно задължение, но се присъединявате към безпрецедентен политически и обществен натиск върху конкретен съдебен състав и съдебната власт като цяло, който безцеремонно експлоатира по различни причини и с различни цели, трагедията на едно българско семейство. По този начин Вие рушите основни устои на правовата държава - върховенството на закона и независимостта на съдебната власт“, се казва в позицията на най-голямата съдийска организация.

ССБ напомня на съдебния съявет, че решението по всяко дело се постановява въз основа на закона и събраните по съответния процесуален ред доказателства.

“В тази връзка недопустимо е точно членовете на ВСС да “споделят усещане за нарушен баланс между правото и справедливостта” относно конкретен съдебен акт, изразено от граждани, групи от граждани или политически партии. Редът за оспорване и отмяна на съдебни актове е точно и ясно посочен в закона“, казва Съюзът на съдиите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG