Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът прие на първо четене отпадане на съкратеното съдебно производство


Съкратеното съдебно следствие, предвидено в НПК, което дава възможност за намаляване на присъдата при признаване на вина, е на път да отпадне. В сряда парламентът прие на първо четене поправки в Наказателно-процесуалния кодекс, ограничаващи прилагането му при тежки престъпления като убийство, например.

Новите текстове бяха внесени в началото на новата пленарна сесия, както от управляващите, така и от опозицията, а поводът за тях бе убийството на дете в сливенското село Сотиря.

Народните представители одобриха общо четири законопроекта за отпадане на съкратената процедура. Това са проектите на БСП, "Воля", "Обединени патриоти" и ГЕРБ.

Текстовете, предложени от патриотите и социалистите, са почти идентични. Те предвиждат отпадане на възможността присъдата да бъде намалена с една трета, ако извършителят признае вина. Предложението на ГЕРБ е съдът да решава дали да намали наказанито, но не с една трета, а с една пета от размера му.

В момента законовият текст е императивен и не оставя място за преценка, т.е. намалява се присъдата за всяко едно престъпление.

Освен за убийство се предлага кратката процедура да отпадне и при тежки телесни повреди.

"Ако търсим ефективно решение, трябва да премахнем политическото състезание и политическата страст. Затова ние не тръгнахме да разказваме жертви на престъпления тук и там, за да се просълзяват народни представителки. Решихме да предложим промени", заяви министърът на правосъдието Данаил Кирилов, който бе в залата за дебата.

"Съдът извършва сложна дейност, съобразява множество обстоятелства, които е установил в рамките на процеса. Съдът преценява и определя наказанието. Ако трябва да сравняваме двата законопроекта, големият дебат би трябвало да бъде – продължаваме ли да се доверяваме на съда в определянето на наказанието", заяви министърът на правосъдието.

Че парламентът ще върви почти единодушнo в посока премахане на съкратеното производство, Свободна Европа писа още при внасянето на проектите. Още тогава народни представители обясниха, че желанието на гласподавателите е такова, а в предизборна атмосфера аргументи против едва ли ще се чуят, въпреки че професоналната общност смята текстовете за стихийни и недомислени, а ефектът им за по-скоро отрицателен.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG