Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма време за дебати". Кому е нужна стихийна отмяна на съкратеното съдебно производство


След БСП и "Обединени патриоти", ГЕРБ също отвори въпроса за съкратеното съдебно производство при тежки престъпления като умишлено убийство. В момента Наказателно-процесуалният кодекс (НПК) дава възможност на подсъдимия да признае вина и така да намали присъдата си с една трета.

ГЕРБ предлагат запазване на процедурата, но при определени престъпления наказанието да се намалява с до една пета, а преценката дали това да се направи, да е изцяло на съда. В момента разпоредбата на закона е императивна, т.е. съдът не може да откаже намаляване.

Това е и разликата между поправките на управляващата партия и тези на БСП и ВМРО. Двете формации искат да няма възможност за бърза присъда при тежки престъпления. Социалистите дори предлагат поправките да важат със задна дата. А от ВМРО настояват да няма съкратено производство и при тежки престъпления, извършени в нетрезво състояние.

"Няма време за експертни дебати"

Намеренията (като тези на БСП и патриотите вече са внесени в НС) се появяват като реакция на фона на две изключително тежки престъпления – изнасилването и убийството на 7-годишно момиченце в сливенското село Сотиря и двойното убийство на семейство край Негован. И в двата случая заподозрените са направили самопризнания, т.е. може да се очаква, че вероятно ще поискат съкратена процедура.

Проверка на Свободна Европа сред различните парламентарни групи сочи, че текстове за промяна на НПК "този път ще бъдат разгледани спешно и най-вероятно приети".

"Предстоят избори, а на този фон имаме две изключително тежки престъпления. Нямаме време за експертни дебати в такъв чувствителен период, още повече, че близки и роднини на засегнатите при тези престъпления вече се изказаха по всички телевизии, че не искат облекчаване на присъдите. Или иначе казано – има очакване на обществото да постъпим така", твърдят депутати от управляващите.

Предисторията

Дебатът за премахване на съкратеното съдебно производство не е нов. Последно бе повдинат след убийството на русенската журналистка Виктория Маринова. Преди това, през 2016 г. патриотите отново бяха внесли сходен законопроект, който не беше приет.

Текстовете действат от 2006 г.след приемането на новия по онова време НПК. През 2009 г. съкратеното производство отпада частично за случаи при "умишлено причиняване на смърт или тежка телесна повреда, или когато деецът е бил в пияно състояние“. Само година по-късно съкратеното производство е върнато.

Мнението на юристите

Юристи напомнят, че за времето, в което съкратеното следствие е премахнато, не се забелязват по-малко престъпления.

Според съдии премахването на съкратеното следствие гони "краткосрочен и бърз ефект, по-скоро пиар преди избори".

"Наказанието цели да превъзпита или да действа възпиращо. Стихийни промени няма да доведат нито до едното, нито до другото", казва пред Свободна Европа наказателният адвокат Ина Лулчева.

Пред Mediapool пък съдията от Софийския градски съд Атанас С. Атанасов коментира, че "процедурата трябва да е еднаква за всички престъпни деяния, а Народното събрание не бива да прави конюнктурни промени. Според мен не бива да се водим по събитията. Не може така да се променя законодателството, защото накрая законите ще се променят по всякакви поводи", коментира съдията от Софийския градски съд Атанас С. Атанасов пред Mediapool.

"Става въпрос за баланс на обществени интереси. Ако по тези процеси не се допуска съкратено съдебно следствие, това означава да се минава целия път - да се разпитват пак всички свидетели, да се изслушват вещи лица", напомни той.

Статистиката сочи, че голяма част от осъдителните присъди в България за в резултат на споразумения или съкратени производства.

Ползите от съкратено производство

Съкратеното съдебно следствие обаче не бива да се бърка със споразумението между обвиняем и прокурор, което също често се използва. И тази процедура намалява наказанието, но разликата е, че законът забранява споразумения за тежки престъпления и особено за такива, с които е причинена смърт.

Друга съществена разлика е, че присъдата, постановена в съкратен процес, може да се обжалва, а споразумението – не. От тази гледна точка любопитно е обстоятелството, че "споразуменията" не попадат под "обстрела" на законодателя.

Когато се решава за съдебния процес, не бива да забравят каква е алтернативата на бързото правосъдие.

Процеси, проточени с десетилетия

"Съкратеното производство не е прост инструмент. То първо осигурява бързо правосъдие в случай, че самопризнанията съвпаднат с доказателствата. И втото не може да се каже, че не е справедливо",отбелязват юристи.

Освен, че не оскъпява правосъдието, съкратеното производство не означава несправедливост, казват адвокати. "Съдията преценява какво да бъде наказанието преди да се позове на чл. 58 а (за намаляване с 1/3 на наказанието). Ако присъдата е доживотен затвор, без право на замяна, намаляването й на доживотен затвор или на 30 години, нима ви се вижда малко", питат адвокати.

И напомнят, че при съкратения процес правосъдието е бързо. "Когато се разчита на наказателна присъда, която да бъде база за гражданско дело за обезщетение, което да бъде присъдено на близките – това също е от значение. Да не говорим, че едно дело може често се точи с десетилетия и емоционалните щети върху близките на пострадалите са много големи".

Както според съдии, така и според адвокати намаляването на присъдата с 1/3 е стимул извършителят да признае. "Ако се приеме вариантът, който ГЕРБ лансира за намаляването на присъдата с 1/5, то този стимул няма да го има. И никой няма да признава престъпления. Което не е точно гарант за правосъдие, а за протакане на процеса", твърдят адвокати.

"Темата е и в крайна сметка опира до по-сложния за решаване въпрос – той не е заложен в НПК. И той е как населението да става по-грамотно отколкото е. Защото това би било решение на въпроса със зверските убийства или престъпления срещу личността", твърди пред Свободна Европа наказателен съдия.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG