Връзки за достъпност

Извънредни новини

АЕЖ настоя за международно разследване на кризата в БНР


Българските власти да поискат международно разследване на съмненията за опит за цензура и натиск за свалянето на Силвия Великова от ефир, "в което да се обърне сериозно внимание на възможното влияние от страна на прокуратурата". Затова настоява Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ), която организира в четвъртък протест в защита на независимостта на националното радио.

По време на проявата бе направена жива верига от сградата на БНР до телевизионната кула на бул. "Драган Цанков", символизирайки подкрепата на гражданите към програмата "Хоризонт", чието излъчване бе спряно за 5 часа на 13 септември. Ден, след като Великова обяви, че е свалена от ефир заради критичното си отношение към единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев.

"СЕМ да спази закона и да отстрани генералния директор на БНР Светослав Костов. Да се обяви нов конкурс, а до провеждането му да се помисли за временно управление от медийни професионалисти с безспорен авторитет. При следващото изменение на Закона за радиото и телевизията да се предвиди по-широка професионална и гражданска квота в СЕМ", настояват още от АЕЖ.

От организацията се обявяват и за прекратяване на политическия натиск връху медиите и журналистите в България, призовавайки към "обществен дебат за ролята на обществените медии, така че да се гарантира, че те ще служат на обществото, а не на силните на деня".

"Но решаването на казуса с БНР не спира със смяната на ръководството. Важно е радиото и журналистите в него да бъдат защитени. За тази цел е необходимо да се стигне до поръчителите – до хората, оказвали натиск върху генералния директор на БНР, включително и чрез заплахи за семейството му", се казва още в позицията на журналистическата асоциация.

Оттам заявяват, че няма как водената от Гешев проверка за "замлъкването" на програма "Хоризонт" да бъде приета за обективна при положение, че "няма как някой да обвинява сам себе си, няма как прокурор да разследва случай, в който е замесено и неговото име".

"На който и да е прокурор в България да бъде възложено разследването, няма как да бъде гарантирана неговата обективност при положение, че ще трябва да разследва бъдещия си началник и при положение, че цялата прокурорска колегия към ВСС единодушно и категорично подкрепя своята единствена номинация. Този случай се превръща в огромно предизвикателство за функционирането на българската държава – държавата трябва да може да гарантира справедливо разследване, а в момента не може."

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG