Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Проблемът е по-голям от свободата на словото". Защо отново има протести пред БНР


Пред сградата на Националното радио жена държи в ръцете си стар транзистор, а до нея се нареждат още 110 души, за да пренесат символично сигнала до телевизионната кула. Всеки държи номер. Общо 111 - мястото, което заема България в световната класация на “Репортери без граници” за свобода на словото. Точно преди нас са Ангола и Етиопия. Косово ни изпреварва с 40 позиции.

Това е вторият протест в рамките на две седмици. Първият беше спонтанно организиран от журналисти след свалянето на Силвия Великова от ефира на БНР и безпрецедентното замлъкване на “Хоризонт” за 5 часа..

Днес мотото на акцията е „Да дадем сигнал“. Организатор е Асоциацията на европейските журналисти - България.

“Между първия и втория протест не се случи нищо особено. Сякаш някой се надява, че времето ще отмине и ние ще забравим. Няма да забравим”, казва Юлиана Методиева, която държи лист с надпис “Свободата на словото е в опасност. Бдете, хора”! Според нея неизлъчването на сигнал за 5 часа означава, че “радиото може да бъде в ръцете на неизвестни хора, които да си играят с нашите демократични завоевания, сред които е свободата на словото”.

Генералният директор на радиото Светослав Костов първоначално беше обявил, че причина за рокадата е длъжностната характеристика на Великова. После стана ясно, че Костов е обяснил на журналистката, че има натиск за свалянето ѝ, защото критикува процедурата за избор на Иван Гешев за главен прокурор.

“Проблемът е, че не чуваме имена. Хубаво ще бъде, ако някой, върху когото е оказван натиск, излезе и каже какво се е случило”, казва пред Свободна Европа новинарят от БНР Явор Стаматов. “Така е честно към всички нас и към цялото общество. Колкото повече се замазва проблемът и се правим, че го няма, толкова по-голям става той”.

Протестът пред радиото не е шумен. Има само един мегафон. Иван Радев от Асоциацията на Европейските журналисти припомня, че след спирането на излъчването на радиото, проверката от главния прокурор Сотир Цацаров беше възложена на заместника му Иван Гешев. “Натискът върху генералния директор е бил именно заради това как радиото отразява протестите срещу номинацията на Гешев за главен прокурор. Няма как някой да разследва сам себе си”, казва Радев.

“Въпреки разкритията и въпреки доказателствата на ДАНС и Прокуратурата, че не е имало никаква техническа причина за спирането на ефирното излъчване на 13 септември, СЕМ не намери начин да защити свободата на словото и да даде гаранции на работещите в националното радио, че няма да има намеса в работата им”, се казва в позиция на Асоциацията на европейските журналисти, която ще настоява за международно разследване на казуса “БНР” .

На протеста срещаме и Ирина Недева - председателка на Асоциацията. Според нея проблемът е по-голям от свободата на словото и засяга разбирането за демокрацията в България. “Искаме да живеем в страна, в която се спазва върховенството на закона, в която съдебната система е призвана да пази демокрацията, а не да я унищожава. Това е големият залог”, коментира Недева. По думите ѝ основният въпрос не е дали се иска оставката на един или друг генерален директор, а как да не бъде оказван натиск върху висшия мениджмънт.

“Ако тези хора се страхуват за себе си и за семейството си, на тях трябва да им бъде помогнато да не работят под заплаха. Ако работят под заплаха, започват да изпълняват поръчки. И това е страшното”.

АЕЖ настоява “СЕМ да спази закона и да отстрани генералния директор на БНР Светослав Костов, да се обяви нов конкурс, а до провеждането му да се помисли за временно управление от медийни професионалисти с безспорен авторитет.”

Преди дни Светослав Костов написа отворено писмо, в което се закани, че ще съди "всички, които се упражняваха през последните дни върху моето име, достойнство и професионални качества".

СЕМ ще обяви решението си на заседание в петък.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG