Връзки за достъпност

Извънредни новини

Шефът на БНР заплаши със съд критиците си и обяви, че радиото е "подложено на атака"


Светослав Костов
Светослав Костов

Генералният директор на БНР Светослав Костов изпрати отворено писмо до медиите, в което заплаши със съд "всички, които се упражняват" върху името му. Писмото е с подател Албена Мирошникова, главен експерт „Протокол“ в Българското национално радио.

"Свидетели сме на тревожна ситуация в Радиото. То е подложено на атака, която създава условия за противопоставяне на хората в БНР и уронва престижа на една авторитетна медия. А БНР е най-авторитетната медия в България. Тази ситуация доведе до това няколко човека да използват един уважаван от мен орган – Съвета за електронни медии, за проводник на лични интереси, клевети и недоказани твърдения", се казва в отвореното писмо.

Журналисти от редколегията на програма „Хоризонт“ поискаха оставката на Костов по време на изслушване в Съвета за електронни медии (СЕМ) в четвъртък миналата седмица. Повод за това стана свалянето от ефир на журналистката Силвия Великова и последвалото спиране на излъчването на "Хоризонт" за пет часа.

"Няма да позволя 20 години кариера в медиите, в която неведнъж съм доказвал професионалните си качества, да бъде опетнена от група хора и няколко медии", казва генералният директор на Националното радио. В отвореното писмо той заявява още, че не е упражнявал контрол върху словото и публичното общуване.

"Наясно съм, че всяко желание за промяна на статуквото ще среща силна съпротива. Абсолютно съм убеден в правотата си. Не сме отстъпили от волята си за промени, защото отдавна има нужда от тях", пише Костов.

"Ще потърся отговорност в съда на всички, които се упражняваха през последните дни върху моето име, достойнство и професионални качества. Ще направя всичко възможно да запазя независимостта, свободата на изразяване на мнение и доверието към обществената отговорност, която носят журналистите в Българското национално радио", пише Костов в отвореното писмо до медиите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Ще заработи ли отново Драгалевският лифт на Витоша
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:16 0:00
XS
SM
MD
LG