Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Става дума за някаква зависимост". Журналисти разкриват натиска, оказван им от директора на БНР


Генералният директор на БНР Светослав Костов
Генералният директор на БНР Светослав Костов

„Беше ми обяснено, че името на Радиото е заложено на карта, че има персонални заплахи срещу генералния директор, срещу семейството му. Търсеше се начин чрез административна хватка Великова да бъде свалена от ефир до края на октомври“.

Това разказва в интервю за "Офнюз" изненадващо пенсионираният директор на програма „Хоризонт“ на БНР Ивайло Савов. Преди ден пред същия сайт говори и зам.-главният редактор на "Хоризонт" в оставка Даниела Късовска. И двамата разкриват подробности около свалянето на Силвия Великова от ефир, което доведе до протест на журналисти и до безпрецедентното спиране на радиото за пет часа.

„Според мен определено става дума за някаква зависимост, за поет ангажимент, за който е дошло времето да бъде изпълнен. И разбирах, че поръчителите втвърдяваха очакванията си. Непрекъснато се повтаряше едно и също: „Или тя, или аз“ - така Ивайло Савов описва разговорите си с генералния директор на БНР Светослав Костов.

След като Савов отказва да изпълни разпореждане на Костов и да командирова Великова в ден, в който тя по график трябва да бъде водеща на сутрешния блок на „Хоризонт“, както и да я свали от ефир и отнеме ресора ѝ съдебна система, той е скоростно пенсиониран от поста. Това се случва в четвъртък 12 септември, а на същия ден на негово място е назначен Николай Кръстев, който веднага изпълнява заданието, за което Савов е отстранен.

В интервюто си Савов коментира и версиите на ръководството за спирането на ефира, според които виновен се оказа техническият директор. От ръководството на радиото първоначално бяха обявили, че безпрецедентното спиране на програмата е свързано с профилактика на предавателите, точно по времето на предаването на Силвия Великова, но по време на изслушването си пред СЕМ Светослав Костов обяви, че профилактика не е правена, а сигналът е спрял заради проблем с оптичен кабел.

Според дългогодишния служител в БНР Савов, обаче, спирането на ефира на радиото не е по силите на един служител, както и че назад във времето е имало много "идиотски предложния", но те не са били приемани от Управителния съвет, който по закон взима решенията в медията.

„Станах свидетел на директен натиск от страна на господин Светослав Костов върху господин Ивайло Савов да се случи това, което се случи по-късно и което направи изпълняващият длъжността директор Николай Кръстев: Силвия Великова да бъде отстранена от ресора „Правосъдие и съдебен ред“, където от години работи, и да бъде отстранена от ефира като водеща на сутрешния блок на програма „Хоризонт“ – „Преди всички“.

Това разказва пред "Офнюз" Даниела Късовска. Тя заявява, че Великова е била свалена от радиото заради предупреждения от страна на ръководителите, че „щяло да се случи нещо лошо с радиото“, както и че събитията са следствие на външен натиск върху генералния директор Костов.

Според Късовска спирането на „Хоризонт“ е било абсурдно и безпрецедентно и че „е станало ясно“, че не е имало обективни причини това да се случи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG