Връзки за достъпност

Извънредни новини

Журналисти от БНР искат оставката на Костов, СЕМ сезира прокуратурата


Журналисти от редколегията на програма „Хоризонт“ поискаха оставката на генералния директор на БНР Светослав Костов по време на изслушване в Съвета за електронни медии (СЕМ) в четвъртък. В края на срещата членът на СЕМ Бетина Жотева пък обяви, че според правните специалисти на институцията в случая са нарушени два текста от Закона за радиото и телевизията (ЗРТ).

Става въпрос за първите две алинеи на чл. 5 от ЗРТ, които гарантират "независимост на доставчиците на медийни услуги и на тяхната дейност от политическа и икономическа намеса", както и че "не се допуска цензурирането на медийни услуги под каквато и да е форма".

Заради това Жотева обяви, че СЕМ има основание да сезира "правораздавателните органи", визирайки прокуратурата. Попитана от присъстващите дали въпросните нарушения могат да се използват за основание Светослав Костов да бъде отстранен от поста си, тя препрати журналистите към договора му за назначаване за генерален директор на БНР.

В него са предвидени две хипотези за предсрочно прекратяване на трудово-правните отношения на ръководителя на БНР, които са регламентирани в чл. 67 от ЗРТ: "на основанията, предвидени за предсрочно прекратяване на мандат на член на Съвета за електронни медии" или "ако се установи, че извършва или допуска извършването от други лица на груби или системни нарушения на разпоредбите относно принципите за осъществяване на дейността на радио- и телевизионните оператори".

СЕМ засега обаче не е излязъл с категорично становище по този въпрос. По отношение на сигнала до прокуратурата, специалисти по наказателно право коментираха пред Свободна Европа, че разследващите биха могли да се самосезират и по разкритията, изнесени последните дни от колеги на Великова пред сайта "Офнюз". Евентуалните текстове, по които прокуратурата би могла да образува проверка са за принуда и изнудване.

"Няма друг вариант, освен оставки"

"Няма друг вариант, освен оставки", заяви още в началото на публичното изслушване в СЕМ зам.-главният редактор на "Хоризонт" в оставка Даниела Късовска. Силвия Великова добави, че "не можем да работим с него".

Късовска обясни още, че работата в „Хоризонт“ в момента върви трудно и поелият функциите на временен ръководител Мартин Минков не може да й отдели достатъчно време, защото като програмен директор е ангажиран с подготовката на местните избори.

Според нея радиото не може да продължи да работи под ръководството на Светослав Костов и неговия Управителен съвет и случилото се в последната седмица дава достатъчно основания за освобождаването им.

"Опит за безпрецедентен натиск и цензура"

Късовска заяви категорично, че има връзка между спирането на излъчването на „Хоризонт“ на 13 септември, свалянето от ефир на Силвия Великова и спешното пенсиониране на шефа на програмата Ивайло Савов предишния ден. Тези събития тя определи като „опит за безпрецедентен натиск и цензура“.

„Потресени сме от случилото се в БНР, от разминаванията в обясненията на генералния директор и вече подалия оставка и.д. шеф на "Хоризонт" Николай Кръстев за свалянето на Силвия Великова и за спирането на сигнала на радиото“, заяви новинарят Николай Петров, зам.-председател на редколегията на "Хоризонт“.

Силвия Великова заяви пред членовете на СЕМ, че журналистите, които искат оставката на генералния директор си дават сметка за последствията и са „готови за това, което ще последва оттук нататък“.

Великова отхвърли мотивите за отстраняването й на ръководството като посочи, че вече е санкционирана за нарушаването на трудовата дисциплина и че не е призовавала да се ходи на протест срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор.

Тя разказа за хронологията на събитията, свързани със свалянето й от ефир и отнемането на съдебния ресор, за който отговаря от 15 години. По думите ѝ Светослав Костов я извикал на разговор в Борисовата градина, където й обяснил, че е и той и радиото ще пострадат, ако не бъде отстранена. Натискът идвал от четирима души, които той не назовал. Заявил обаче, че ако не се подчини е заплашван, че децата му ще ходят гладни и, че няма да може да си намери работа.

"Натискът не е оттам"

Великова добави, че когато предложила на Костов да се обадят на премиера Бойко Борисов и да му разкажат за случващото се, той отказал, като обяснил, че „натискът не е оттам“.

За натиск говори и зам-главният редактор на „Хоризонт“ в оставка Даниела Късовска. Тя съобщи, че директорът на програмата Ивайло Савов й е споделил, че няма да изпълни заповедта за изпращане на Великова да обучава журналистите на БНР в Стара Загора и още на следващия ден е бил пенсиониран.

Късовска е получила информация, че се планира прекъсване на излъчването на „Хоризонт“ на 13 септември ден по-рано и че вече напусналият и.д. шеф на програмата Николай Кръстев потвърдил, че знае за него.

Главният прокурор Сотир Цацаров вече разпореди на заместника си Иван Гешев да провери случая. Под негово ръководство ДАНС, СЕМ и Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) събраха необходимата информация, като заключението на прокуратурата бе, че единственият отговорен за замлъкването на програмата е техническият директор на националното радио инж. Пламен Костов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG