Връзки за достъпност

Извънредни новини

Д-р Любомир Досев, който спаси шестима души от инфаркт за един ден


д-р Любомир Досев
д-р Любомир Досев

Кардиологът д-р Любомир Досев влезе тази седмица във фокуса на медийното внимание със забележително постижение – спаси шестима души с инфаркт само за един ден.

Това се случи в МБАЛ "Сити клиник – Св. Георги" в Монтана на 25 септември. Най-младият от пациентите му в този ден е бил на 34 години, а най-възрастният – на 88 години. Д-р Досев е успял да спаси шестимата благодарение на иновативен инвазивен метод.

Всъщност не става въпрос за нещо революционно, но по думите му – изключително ефективно: "Първо се прави коронарография (снимка на сърцето), гледат се внимателно артериите, за да се установи коя е запушена с тромб и след това тя трябва да бъде отпушена бързо."

"Когато се запуши една артерия с тромб, зоната, която тя снабдява, започва да изпитва недостиг на кръв и се получава инфаркт. Моята цел е да намеря коя е тази артерия и след това да вляза в нея и да я отпуша. Това става с поставяне на стент – метален цилиндър, който се имплантира и притиска тромба между стените на цилиндъра и стените на артерията. Така тя възвръща способността си да снабдява съответната зона на сърцето с кръв", обясни кардиологът пред Свободна Европа.

Д-р Досев предупреждава пациентите си, че рискът от инфаркт отдавна не е валиден само за по-възрастните. Наред с генетичните причини като висок холестерол, например, по думите му "друга част от причините за инфаркти, от които вече все по-често страдат и хора в млада възраст, са тютюнопушенето, наднорменото тегло, нездравословното хранене и застоялият начин на живот".

Д-р Любомир Досев е роден през 1985 г. в Плевен. Завършва Медицинския университет в София. След това работи последователно в инвазивната кардиология на университетската болница "Александровска", Националната кардиологична болница и "Сити Клиник" в София. От април 2018 г. е в монтанския филиал на веригата.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG