Връзки за достъпност

Извънредни новини

Държавният департамент на САЩ поднови разследването срещу Хилъри Клинтън


Бившият държавен секретар и кандидат за президент на Демократическата партия през 2016 г. Хилъри Клинтън
Бившият държавен секретар и кандидат за президент на Демократическата партия през 2016 г. Хилъри Клинтън

Администрацията на президента Доналд Тръмп е започнала разследване на електронните пощи на дузина от настоящите и бивши служители на Държавния департамент в САЩ, тъй като са водили комуникация с Хилари Клинтън на личния ѝ мейл, докато тя е била начело на институцията. "Уошингтън поуст" съобщава, че се търси ново подновяване на случая, който бе сред най-големите политически скандали, белязали президентската кампания през 2016 г.

В последните седмици разследващи от Държавния департамент са влезли в контакт с близо 130 бивши и настоящи служители на организацията, като са ги уведомили, че мейли, които са изпратили преди няколко години, са получили гриф за сигурност със задна дата, което означава, че вече на деянията им може да се гледа като на потенциално нарушаване на сигурността.

Първоначално разследването на мейлите е започнало преди 18 месеца, след което за известно време е било прекратено до повторното му подновяване през август.

От Държавния департамент заявяват, че процедурата е стандартна и че разследването е започнало още през мандата на Барак Обама.

Хилъри Клинтън заемаше поста държавен секретар в периода 2009-2013 г. В разгара на президентските избори през 2016 г., на които Клинтън бе кандидат на демократите, ФБР проведе разследване за това дали е имало изтичане на поверителна информация от личния мейл на бившата първата дама, който тя е използвала за служебна кореспонденция. Федералните не откриха данни за извършено престъпление, но според редица анализатори разследването оказва голямо влияние върху електоралните нагласи по време на изборите, които доведоха Доналд Тръмп в Белия дом.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG