Връзки за достъпност

Извънредни новини

Народната партия на Себастиан Курц води убедително в Австрия


Австрийската народна партия на Себастиян Курц спечели предсрочните избори

Австрийската народна партия Партията на бившия канцлер Себастиан Курц води убедително след предсрочните избори в неделя. Това показват първите предварителни резултати, според които дясноцентристката партия получава 37% от гласовете.

Втори са социалдемократите, но на голямо отстояние от водача - 21,8%.

Бившите партньори на Курц от крайнодясната Партия на свободата претърпяха тежка загуба. Те имат трети резултат от 16%, който е с една трета по-нисък от постигнатото от тях на изборите през 2017 г.

Австрийските зелени изненадващо се класират четвърти с 14% на фона на повишения интерес към политиките за запазване на климата - тенденция, откроила се в Западна Европа още на европейските избори през май. Преди две години Австрийските зелени не успяха да преминат прага за влизане в парламента.

Според наблюдателите резултатът на Зелените увеличава шансовете им да участват в съставянето на новото коалиционно правителство на Австрия заедно с народната партия. По време на предизборната кампания Курц обаче не изключи вероятността за сключване на нов управляващ съюз с крайната десница.

Либералната партия NEOS постигна пети резултат от 7,8%.

Предсрочните избори в Австрия се наложиха след избухването на скандала с вицеканцлера и тогавашан лидер на Партията на свободата Хайнц-Кристиян Щрахе, който беше заснет в испанския курорт Ибиза да се договаря с мнимата племеница на руски олигарх за печелене на обществени поръчки срещу финансиране на партията му. Т.нар. “Скандал от Ибиза” доведе до оставката на Щрахе и последващ вот на недоверие на правителството на Курц.

Въпреки скандала и оставката Курц успя да повиши резултата на Австрийската народна партия от 31,5% през 2017 г и да подобри и представянето си спрямо изборите за Европейски парламент през май, когато финишира отново първа с 34,5 процента.

Сега 33-годишният Себастиян Курц отново е с най-големи шансове да оглави австрийското правителство. Той беше посрещнат снощи в партийната си централа със скандирания “Канцлер Курц”

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG