Връзки за достъпност

Извънредни новини

Унгария смени кандидата си за еврокомисар, Румъния още търси


Рована Плумб и Ласло Трочани
Рована Плумб и Ласло Трочани

Унгария предложи нов кандидат за еврокомисар само часове, след като Европейският парламент отхвърли окончателно първата й номинация. Посланикът на Унгария към европейските институции Оливер Вархели ще се пробва като следващ комисар по разширяването и добросъседството на мястото на оттегления от правителството на Виктор Орбан бивш министър на правосъдието Ласло Трочани.

Румъния, чийто кандидат-еврокомисар също беше отхвърлен от комисията заради конфликт на интереси, още не е посочила нов кандидат на мястото на Рована Плумб.

Правната комисия на Европарламента отказа в понеделник да допусне Плумб и Трочани до изслушване, което е част от задължителната процедура за одобряване на кандидатите за членове на Европейската комисия.

Решението от днес потвърждава заключенията на евродепутатите от правната комисия, че Рована Плумб и Ласло Трочани се намират в конфликт на интереси, който не позволява да бъдат избрани за еврокомисари.

Днес двете имена отново бяха обсъдени на извънредно заседание на комисията, свикано по молба на председателя на Европейския парламент Давид Сасоли след разговор с избраната за бъдещ шеф на Комисията Урсула фон дер Лайен.

Плумб и Трочани обаче отново бяха отхвърлени и с по-категорично мнозинство от съответно 13 на 7 и 12 на 9 гласа днес в Брюксел.

Това става по силата на ново правило, според което Комисията по правни въпроси на Европейския парламент преценява дали кандидатите за еврокомисари да бъдат допуснати до изслушване.

Рована Плумб, която е евродепутат от групата на социалистите, беше уличена, че е пропуснала в декларацията за финансови интереси да спомене два заема за общо около 1 млн. евро. По-късно тя обясни, че първият е взет за строителство на семейно жилище, а вторият за предизборната й кампания за европейските избори, както и че е изплатила по-голямата част от първия дълг, а вторият трябва да й бъде опростен по силата на румънското законодателство.

Трочани, който доскоро беше правосъден министър в кабинета на Виктор Орбан пък не е споменал собствеността върху дялове в юридическа фирма, работила за унгарското правителство.

Европейската комисия вече обяви, че двамата няма да се явят на изслушванията, които са задължителни, за да бъде одобрен съставът на новата Европейска комисия. Фон дер Лайен сега трябва да се свърже с Букурещ и Будапеща и да поиска правителствата да определят нови кандидати за еврокомисари на мястото на двамата отхвърлени. Те ще бъдат препитани от Европарламента между 9 и 17 октомври. Ако процесът се забави, встъпването в длъжност на цялата Европейска комисия, която трябва да започне работа на 1 ноември, ще се отложи.

За одобряването на Европейската комисия е необходимо всички кандидати за еврокомисари да бъдат подложени на събеседване от ресорните парламентарни комисии и старшите им членове да им дадат зелена светлина. След това пленарната зала на Европейския парламент гласува състава на Комисията „ан блок“.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG