Връзки за достъпност

Извънредни новини

Контрапротест на служители в БНР се проведе в защита на Светослав Костов


Контрапротест в защита на генералния директор на БНР Светослав Костов се проведе в понеделник сутрин пред обществената медия. Според информация на Клуб Z участниците в него са от синдиката "Подкрепа", IT-специалисти, шофьори, журналисти и други служители в радиото. Под звуците на гайда, те настояха за 100 дни толеранс към генералния директор.

Причината да излязат сега е, че миналия петък Съветът за електронни медии (СЕМ) поиска Костов сам да подаде оставка, като му даде срок от една седмица за това. В противен случай, регулаторът сам ще стартира процедура по отстраняването му.

До казуса се стигна, след като в средата на септември изненадващо журналистът и водещ Силвия Великова бе свалена от ефир, а ресорът й „правосъдие“ - отнет. По думите на самата Великова това е било направено под натиск, заради критичния й поглед към работата на прокуратурата и най-вече към единствената номинация за следващ главен прокуор – Иван Гешев. Самият Костов й признал за поредица от телефонни обаждания до него, в които неназовани до момента лица са искали свалянето на Великова.

След разразилия се скандал на следващия ден програмата на Хоризонт спря излъчване за цялата страна, като обяснението за това бе "планирана профилактика". След намеса на премиера Борисов, който видя в случващото се "умисъл" и нарече изпълнителите му "главанаци", Силвия Великова бе върната в ефир, като тя посочи, че генералният директор се е поддал два пъти на натиск – веднъж, за да я свали, а после, за да я върне.

Последва проверка на ДАНС и прокуратурата, която установи, че не е имало профилактика, нито нужда да се прави такава. Редица журналисти от радиото пък излязоха с имената си, за да разкажат при изслушване от СЕМ за оказван върху ръководството натиск, на който са ставали свидетели. СЕМ поиска оставката на Костов, а той обясни, че приема това "за сведение".

Контрапротестиращите днес също поискаха изслушване от медийния регулатор, заявявайки че тяхната дума не е била чута. Дадоха заявка, че следващия петък, деня, за който е поискана оставката на Костов, ще има демонстрация и пред сградата на СЕМ.

Контрапротестиращите са организирали и подписка за оставането на Костов, в която до момента били събрани 200 подписа, съобщава БНТ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG