Връзки за достъпност

Извънредни новини

Икономистът Илхам Тохти, който излежава доживотна присъда в Китай


Илхам Тохти
Илхам Тохти

"Основният проблем в Синдзян не е тероризмът, нито пък анти-тероризмът; той е неконтролираната власт, неравенството във властта и монополът над властта на групи с конкретни лични интереси". Думите са на уйгурския професор по икономика и борец за човешки права Илхам Тохти, който получи тазгодишната награда за човешки права "Вацлав Хавел". Тя бе присъдена за седми път днес от Парламентарната асамблея на Съвета за Европа (ПАСЕ) на проф. Тохти и на балканската младежка активистка група Youth Initiative for Human Rights (YIHR).

ПАСЕ публикува изявление след специалната церемония по връчването на наградите, провела се в Страсбург, че действията, предприети от двамата победители, носят „надежда за всички, които се стремят да изградят по-добър свят - такъв, в който са гарантирани достойнството, правата и основните свободи на всички".

Илхам Тохти е защитник на китайското мюсюлманско малцинство уйгур, който бе осъден на доживотен затвор от Пекин през 2014 г. по обвинения в сепаратизъм. Уйгурите са тюркска народност, обитаваща Северозападен Китай (най-вече региона Синдзян), където те са преобладаващото етническо малцинство. Проф. Тохти е един от най-разпознаваемите критици към отношението на китайското правителство към уйгурите, които живеят в този район.

„Илхам Тохти не е извършил никакво престъпление и просто е изпълнявал задълженията си на журналист, като е докладвал за живота на уйгурската общност“, казва Седрик Алвиани от "Репортери без граници".

Тохти е роден през 1969 г. в Синдзян. Само на 16 годишна възраст той заминава за Пекин, който е на повече от 3 500 км, за да продължи своето икономическо образование. Завършва бакалавърска степен в "Северния университет" и магистърска степен в университета "Минзу", който се възприема за почти недостъпен за хора от етническите малцинства в Китай.

Става професор и преподава икономика в "Централен университет на националностите". Той привлича вниманието на властите със своя двуезичен блог "Uyghur Online", където активно критикува властта, но винаги призовавайки към мирни действия. Преди ареста му и доживотната му присъда през 2014 г. страницата му отразява новини по въпроси, които вълнуват уйгурската общност и се стреми да насърчава мирен диалог между различните етнически групи в провинцията Синдзян.

Същата година Тохти получава награда за своето писане PEN/Barbara Goldsmith и през 2016 г. наградата Martin Ennals, която се присъжда на борци за човешки права.

"Осъждайки на доживотен затвор такъв умерен и конструктивен критик, който никога не е подтиквал нито към насилие, нито към сепаратизъм, Пекин се издаде, че се страхува от всякакви дискусии за положението на уйгурите в Китай, защото те неизбежно ще привлекат вниманието към изключително репресивните политики, под които те живеят", казва Николас Беквелин от Амнести Интернешънъл по повод ареста на Тохти пред английския вестник Гардиън.

„Тези политики доведоха до катастрофални резултати, включително увеличаване на етническата поляризация и нараствене на насилието през последните години – самата опасност, за която Илхам Тохти искаше да ни предупреди. Време е Пекин да признае, че Илхам Тохти никога не трябваше да бъде пращан в затвора и да го освободи веднага", призовава Беквелин.

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

XS
SM
MD
LG