Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Осребряване на европейското познание". Мария Габриел представи плановете си пред евродепутатите


Мария Габриел
Мария Габриел

3 часа, 50 въпроса и много теми. През този маратон минават всички номинирани за еврокомисари. Изслушването на Мария Габриел, която се очаква да поеме ресора “Иновации и растеж”, започна на български и продължи на френски език. Тя се яви пред комисиите по култура и образование и по индустрия, изследвания и енергетика, за да ги убеди, че отговаря на изискванията и има необходимите качества.

Препитването прилича на интервю за работа, но се провежда при строго определени правила за времетраенето на въпросите и отговорите и се случва пред пълна зала и на живо в интернет.

"Европа на сърцата"

Габриел обеща да работи за по-добра комуникация между Европейския парламент и Европейската комисия и да обикаля континента, за да запознае хората на място с идеите си, някои от които включват подкрепа и лобиране за повече средства за научните изследвания, “инициативи отвъд утъпканите пътища” и борба с изтичането на мозъци.

“Не става дума само да пращам документи до парламента. Искам всеки път да се обсъждат актуалните теми. Във всяка една държава трябва да бъде представена новата програма”, каза Габриел и уточни, че няма нищо против да пътува повече, “за да стигнем до ежедневието на гражданите, да имаме Европа на талантите, но и Европа на сърцата”.

"Европа водеща в знанията"

Думата “култура” обаче липсва от наименованието на ресора на Мария Габриел, изтъкна един от евродепутатите. “Културата е ДНК на Европа”, отговори българката и каза, че ще обръща специално внимание на културата и културното наследство.

На въпрос как ще успее да съчетае науката, иновациите и младежта и дали ще успее да отдели необходимото внимание на всички дейности, Габриел отговори, че това наистина е предизвикателство, но ще наблегне на синергията. Българката обеща да работи за поощряване на научните изследвания, “за да бъде Европа водеща в знанията”. “Порочният кръг на изтичане на мозъци”, както го определи тя, може да бъде променен.

“Ще закъснеем безвъзвратно, ако не използваме възможността да инвестираме в образованието и научните изследвания. Ще работя за осребряването на европейското познание. Ако искаме да убедим младите да останат в своя регион, трябва да им дадем перспективи”, каза Мария Габриел и припомни, че 20% от научните изследвания с високо качество по света са европейски.

“Трябва да постигнем такова европейско пространство на наука, образование, иновации, култура и спорт, което да бъде на висотата на очакванията на младите ни хора”.

"Европейска студентска карта"

Според Габриел програмата за иновации и изследвания "Хоризонт Европа" трябва да получи планираното увеличение от 120 милиарда евро от европейския бюджет. Една от най-популярните програми за академичен обмен и наука "Еразъм" трябва да стане по-достъпна и приобщаваща, коментира Габриел. “Ще работя за преодоляване на пречките, които възпрепятстват обучението в друга държава и свободното движение на учещи. Една такава пречка е отсъствието на европейска студентска карта. Ще насърчавам трансграничното обучениe”, обеща Габриел.

Кандидатът за еврокомисар обеща да остане вярна на подхода хората да са в центъра на политиките. Тя отговори и на въпроса дали Европейският съюз трябва да преосмисли финансирането на държави, които са обвинени в нарушаване на човешките права. За пример беше дадена Мароко, а Габриел коментира, че не е наясно с детайлите около казуса, но обеща да се запознае.

"Върви, народе възродени"

По повод образованието на ромите Габриел предложи да се работи повече с общностите и родителите, за да може “ромските деца да имат шансове да се реализират”, включително чрез натиск.

“Необходимо е над държавите от ЕС да бъде оказан натиск, за да осигурят участието на всички граждани в образователната система, включително сред малцинствата”, каза Габриел.

За заключителното си обръщение Габриел беше избрала да рецитира стиховете на Стоян Михайловски “Върви, народе възродени”. 24 часа след изслушването трябва да стане ясна оценката от представянето на Мария Габриел.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG