Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Здравейте, трудолюбиви другари!" Китай отбеляза пищно 70 години комунистическа власт


Над 100 000 граждани и 15 000 военни участваха в тържествената манифестация на площад "Тянанмън" в Пекин
Над 100 000 граждани и 15 000 военни участваха в тържествената манифестация на площад "Тянанмън" в Пекин

Китай отбеляза с пищни тържества в Пекин 70-годишнината от създаването на Китайската народна република на фона на протести и насилие в Хонконг във вторник.

На зрелищен парад на площад „Тянанмън“ в Пекин дефилираха хиляди цивилни и военни граждани, военна техника и дори чужденци, живеещи в Китай.

Чужденци, живеещи в Китай бяха включени в манифестацията на площад "Тянанмън"
Чужденци, живеещи в Китай бяха включени в манифестацията на площад "Тянанмън"

Агенция Ройтерс коментира, че внушителната демонстрация на най-съвременна военна техника цели да покаже нарастващото самочувствие на страната. Президентът Си Дзинпин заяви, че Китай се стреми към мирно бъдеще.

Облечен в сив костюм стил „Мао” и придружен от своите предшественици Ху Дзинтао и Дзян Дзъмин, Си заяви, че Китай ще следва взаимноизгодна стратегия за отваряне към света.

Военните трябва решително да защитават интересите на суверенитета, сигурността и развитието на Китай и твърдо да поддържат мира в световен мащаб, добави президентът пред събрани на централния площад в Пекин граждани.

„Никоя сила не може никога да разклати статута на Китай или да спре китайския народ и нация да вървят напред“, заяви Си Джинпин от Портата на Небесния мир, където Мао Цзедун обявява основаването на Китайската народна република на този ден през 1949 г.

Китай трябва да поддържа просперитет и стабилност в Хонконг и Макао, да насърчава мирното развитие на отношенията със самоуправляван Тайван и „да продължи да се стреми към пълно обединение на родината“, добави той.

Си Дзинпин посрещна строени представителни части на площада в черна лимузина кабрио и ги поздрави със: "Здравейте другари, трудолюбиви другари!"

Масовите редици му отговориха със: „Следвайте партията! Борба за победа! Показвайте примерно поведение! “

Връщайки се на сцената, президентът наблюдава парада, в който участваха танкове, дронове и ракети.

Сред изложените оръжия бяха междуконтиненталните балистични ракети DF-41, основата на китайското ядрено възпиране, които могат да носят няколко ядрени бойни глави и да достигнат до САЩ.

След военния парад танцьори и движещи се платформи пресъздадоха исторически моменти и успехите на различни региони. Манифестантите носеха портрети на китайските ръководители, включително на президента Си и бяха посрещнати възторжено от зрителите.

Културната революция и кървавата репресия срещу демонстрантите за демокрация на площад "Тянанмън" през 1989 г. не бяха сред онагледените исторически факти.

В продължилия повече от два часа парад са участвали 15 хил. войници, 70 платформи и над 100 хиляди цивилни, докато останалите граждани с гордост наблюдаваха събитието по телевизията, съобщава Ройтерс.

В същото време властите не се поколебаха да упражнят насилие над протесиращите, които излязаха по улиците на Хонконг в продължаващите четвърти месец протести. Започнали срещу проектозакон, заплашващ с екстрадиция в Китай, протестите прерастнаха в антиправителствени.

Според Ройтерс един демонстрант е прострелян от полицията и е починал. Срещу протестиращите са използвани водни оръдия и сълзотворен газ.

Градският център е барикадиран, магазините са затворени, а в последните дни беше удвоено полицейското присъствие със служители на реда, докарани от други части на Китай.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG