Връзки за достъпност

Извънредни новини

За първи път: кореспондентите на БНР поискаха оставката на шефа на радиото


17 от регионалните кореспонденти поискаха оставката на Светослав Костов
17 от регионалните кореспонденти поискаха оставката на Светослав Костов

За първи път в историята на БНР корепосндентите от областните градове на страната се обединиха в обща публична позиция. С писмо до СЕМ те поискаха оставката на генералния директор на радиото Светослав Костов, заради безпрецедентното спиране на "Хоризонт".

"По повод тиражираните твърдения относно легитимността на редколегията на програма "Хоризонт", държим да уточним, че всяка една позиция, заявена от нашия представителен орган пред Вас, е съгласувана с всеки един от нас и ние категорично заставаме зад искането "ЗА" оставката на генералния директор на БНР Светослав Костов и на УС на БНР", пишат 17 от кореспондентите на БНР в страната.

Обръщението не е подписано само ог двама техни колеги, в Кърджали и Смолян.

"Причините за това са ви ясни - безпрецедентното спиране на радиосигнала и опитите за отстраняването от ефира на журналиста Силвия Великова. В момента обстановката в Радиото е нездравословна и оставането на Светослав Костов на този пост ще ескалира допълнително напрежение", пишат журналистите.

В писмото още се казва: "Дълбоко сме възмутени от опитите разговорът за безпрецедентното спиране на ефира на 13 септември 2019 г да бъде подменян с финансови въпроси за размера на заплатите и хонорарите в БНР. Вярваме, че и Вие оценявате работата на кореспондентите като изключително важна и съдържаща смисъла на определението "Национално радио" - то е национално не заради техническите възможности на радиоразпръскването, а заради темите, които звучат в ефира".

Журналистите заявяват, че няма да позволят да показват фишовете за заплатите си, тъй като "това би принизило дискусията до ниво, каквото се опитват да наложат неизвестни за нас колеги".

"Темата в този казус е спирането на ефира и опитите за натиск върху свободното изразяване на журналистическо мнение", заявяват кореспондентите на обществената медия.

"Категорично заявяваме, че стоим още от първия ден на скандалното спиране на радиосигнала в цялата страна зад искането на оставка на генералния директор Светослав Костов и Управителния съвет на БНР. Това не е емоционално решение, а светкавична реакция, която, въпреки стотиците километри помежду ни, беше представена на колегите ни в София без нито един глас "въздържал се" или "против", се казва още в позицията, изпратена до СЕМ.

Подписалите позицията са: Кети Тренчева (Благоевград); Даниела Костадинова (Бургас); Даниела Стойнова (Варна); Здравка Маслянкова (Велико Търново); Ива Антонова (Враца); Велина Махлебашиева (Габрово); Мая Щърбанова (Добрич); Кирил Фалин (Кюстендил); Пламен Христов (Ловеч) ; Невена Петрова (Пазарджик); Латинка Светозарова (Плевен); Кремена Данева (Пловдив); Ася Пенчева (Русе); Стоян Радев (Сливен); Евтим Петков (Търговище); Дора Атанасова (Хасково) и Даниела Костова (Ямбол).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG