Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руснаците пият по-малко и живеят повече


Руснаците, едни от най-сериозните потребители на алкохол в света, са намалили рязко приема му. Това съобщи Световната здравна организация (СЗО).

Консумацията на алкохол в страната е намаляла с 43% от 2003 г. до 2016 г., се казва в доклад на организацията, цитиран от Би Би Си.

Здравните експерти отдават спада на мерките за контрол, предприети от властите и на популяризирането на здравословния начин на живот.

СЗО заяви, че значителното увеличение на продължителността на живота в Русия е свързана с намаленото потребление на алкохол.

"Консумацията на алкохол отдавна е призната за един от основните движещи фактори на смъртността в Руската федерация, особено сред мъжете в трудоспособна възраст", се казва в доклада.

През 2018 г. средната продължителност на живота в Русия достигна най-високите си нива - 68 години за мъжете и 78 години за жените.

Мерките за контрол на алкохола, въведени при бившия президент Дмитрий Медведев, включват ограничения за реклама, по-високо данъчно облагане и забрана за продажбата на алкохол в определени часове.

В Москва будките, продаващи водка, бира и сушена риба, отдавна са минало. Алкохол се продава само в магазините и то до 23 часа. Бирата, която навремето не е била определяна като алкохол, вече е класифирирана като алкохолна напитка.

Пиеното на улицата е забранено, а глобите са достатъчно високи, така че да държат повечето хора в рамките на правилата, пише Би Би Си.

Наред с ограниченията, увеличаващата се средна класа започна да се придържа към здравословен начин на живот. Много руснаци следват примера на президента си Владимир Путин, който пълни календарите със снимките си на спортуващ човек.

Но моделите на пиене са свързани с благосъстоянието. В по-бедните общности, далеч от големите градове, все още се пият евтини ментета и домашен алкохол.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG