Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп нарече процедурата за импийчмънт срещу него опит за "държавен преврат"


Доналд Тръмп
Доналд Тръмп

Американският президент Доналд Тръмп определи откритата от демократите процедура за импийчмънт срещу него опит за "държавен преврат", предаде "Франс прес", цитирана от БТА.

"Стигнах до извода, че това, което се случва сега, не е "импийчмънт", то е ДЪРЖАВЕН ПРЕВРАТ, който има за цел да отнеме властта на хората, техните гласове, техните свободи, тяхната втора поправка (на конституцията), религията, въоръжените сили, стената по границата (с Мексико) и дадените им от Бога права на граждани на Съединените американски щати", написа Тръмп в профила си в Туитър.

Междувременно държавният секретар на САЩ Майк Помпейо започна в сряда в Италия европейска обиколка, който ще включи още три страни – Черна гора, Северна Македония и Гърция.

Той пристигна в Рим часове, след като американски представители потвърдиха участието му в телефонния разговор на Тръмп с украинския президент Володимир Зеленски на 25 юли, който е в основата на започнатото от демократите от Камарата на представителите разследване за импийчмънт.

Помпейо е първият представител на кабинета в САЩ, за когото е известно, че е чул Тръмп да упражнява натиск върху украинския лидер да разследва сина на бившия американски вицепрезидент Джо Байдън за корупция, отбелязва "Асошиейтед прес".

Помпейо не спомена нищо по въпроса пред придружаващите го репортери в самолета на път към Европа, но по-рано той каза, че не вярва който и да е служител на Държавния департамент на САЩ да е извършвал неуместни действия в контактите си с украинското правителство.

Държавният секретар е призован да се яви пред три комисии в Камарата на представителите във връзка с документи, отнасящи се до Украйна. Няколко настоящи и бивши служители на Държавния департамент също се очаква да се явят пред разследващите от камарата. Началото на тези изслушвания ще бъде поставено тази седмица.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG