Връзки за достъпност

Извънредни новини

Министри порицаха Сидеров, но заради стабилността коалицията остава


Лидерът на Атака Волен Сидеров
Лидерът на Атака Волен Сидеров

Членове на Министерския съвет порицаха депутата и лидер на "Атака" Волен Сидеров заради поведението му в предаването "Референдум" на БНТ във вторник вечер. Въпреки това, по думите на финансовия министър Владислав Горанов, цитиран от "Дневник", към момента не се обсъжда възможност за преразглеждане на коалиционното споразумение, защото това би довело до дестабилизация на държавата.

"Не мога да го похваля по някакъв начин или да стимулираме подобно поведение в ефир, на която и да е медия, още повече на национална медия", каза Горанов, правейки уговорката, че не е гледал предаването.

"Недопустимо е подобно поведение на когото и да е, независимо каква позиция и пост заема", коментира случая министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя добави, че случващото се в коалиционния партньор на ГЕРБ – "Обединени патриоти", съставен от ВМРО, НФСБ и "Атака", "са си взаимоотношения между тях".

По време на "Референдум" във вторник вечер трябваше да бъде проведен дебат за местните избори като в студиото присъстваха представители на някои от водещите политически партии.

Волен Сидеров предизвика безпрецедентната намеса на жандармерията в студиото на БНТ и принуди водещата Добрина Чешмеджиева да прекъсне предаването за няколко минути, тъй като отправяше обиди към към останалите участници и водещата и не спази предварително определения аргумент. Живо предаване е прекъсвано само в още един друг случай в историята на телевизията – в нощта на изборите от 1990 г.

Кошлуков забрани Сидеров да бъде канен

"Това беше първото и последно участие на г-н Сидеров в тази кампания в ефира на БНТ. Докато ние не получим официално извинение от г-н Сидеров, което ще разгледаме, аз моля най-учтиво колегите да не канят г-н Сидеров. Всъщност не моля, а разпореждам, за да се знае чия е отговорността за това решение. Докато съм генерален директор на БНТ, няма да търпим подобно отношение и поведение в ефира", заяви в сряда сутринта генералният директор на БНТ Емил Кошлуков, който преди няколко години беше част от партийната телевизия на "Атака" – "Алфа".

От ръководството на телевизията излязоха и с позиция за участието на Сидеров, в която се заявява, че ще бъде направено предложение към Съвета за електронни медии (СЕМ) и Централната избирателна комисия (ЦИК) "Атака" да бъде изключена от споразумението за безплатни и платени участия в националната телевизия.

СЕМ изрази тревога

Междувременно СЕМ излезе с позиция по случая, в която "изразява тревога" по повод нарушаването на въпросното споразумение между ЦИК, съвета и БНТ от страна на Сидеров.

"В предизборната кампания ролята на обществената БНТ е от съществено значение за обективното, равнопоставено и справедливо представяне на участниците, от една страна, и за информираността на гласоподавателите, от друга страна. Журналистите в Българската национална телевизия притежават опит и умения за отразяване на политически кампании, както и професионално самочувствие да реагират адекватно, в защита на обществения интерес", припомнят от СЕМ.

Позицията на медийния регулатор завършва с напомняне, че наред с очакванията към БНТ във връзка с нейните обществени функции, "не по-малки са очакванията на гражданите и за отговорно поведение от страна на участниците в предизборната кампания".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG