Връзки за достъпност

Извънредни новини

Защо ѝ е на БНТ да спира предаване, което е в нейна полза?


Скрийншот от сайта на БНТ, където би следвало да се намира запис от излъчения във вторник "Референдум"
Скрийншот от сайта на БНТ, където би следвало да се намира запис от излъчения във вторник "Референдум"

Няма нито една причина БНТ да сваля от сайта си запис от някакво предаване. Още по-малко, когато става дума за предаването “Референдум” от вторник вечер. То беше саботирано от лидера на “Атака” Волен Сидеров, чието поведение доведе до навлизането на жандармерия в студиото за пръв път в историята на телевизията и до спиране на прякото излъчване.

Водещата Добрина Чешмеджиева устоя сама на този натиск, напомняйки на Сидеров, че журналистите не са негови подчинени. Днес медиите пишат със симпатия за БНТ, защото достойно е излязла от трудно положение.

Защо й е тогава на БНТ да сваля от сайта точно предаването, което я представя в добра светлина?

Защо му е на генералния директор да казва в сряда сутринта, че и редовното повторение на предаването няма да се допусне, като БНТ е съгласна дори да бъде глобена за това?

Ако погледнем какво става в предаването минута по минута, ще видим, че много хора не предприемат никакви действия в продължение на повече от половин час, докато Волен Сидеров използва безплатно ефира. Реакцията идва само от водещата, но тя не получава (веднага) подкрепа.

През този половин час водещата апелира към останалите участници (те мълчат, впоследствие обвиняват нея в несправяне със ситуацията), към публиката (тя не реагира), към режисьорите на пулт (те не изключват микрофоните на Сидеров, защото по споразумението, погазено от него самия, му се полагат още минути ефирно присъствие), към охраната на БНТ (тя закъснява, после влиза в студиото на два пъти, но не докосва Сидеров и не го заговаря - той има имунитет).

Кой е по-силният при такава картина?

Вижте какво стана снощи в студиото на БНТ по минути.

Минута 1.50: Волен Сидеров влиза в студиото, където предаването е започнало.

3.50: Пръв говори представителят на “Воля” Веселин Марешки.

4.00: Втори говори представителят на ВМРО Юлиан Ангелов.

4.17: Зрителите дочуват втори глас на фона на говорещия Ангелов.

4.22: Водещата призовава Сидеров да не се намесва, докато говори друг.

4.23 - 9.57: Сидеров и Ангелов говорят едновременно с водещата, която призовава за спазване на регламента. През това време Сидеров поне 9 пъти е казал, че ВМРО и/или вицепремиерът Красимир Каракачанов са крадци. В отговор Ангелов го нарича лъжец, жълт вестник, дошъл да прави сеир, човек в състояние на афект.

9.57: Водещата моли да се изключат микрофоните на Сидеров, който продължава да говори. Микрофонът е изключен.

11.00 - 18.30: Микрофонът на Сидеров работи отново. Става ясно, че причина за това е “неизразходваното” време, което се полага на Сидеров по споразумението на партиите с БНТ. Вече говорят едновременно четирима души, включил се е и представителят на ДПС Халил Летифов. Сидеров отправя най-малко 16 обиди към трети лица и получава поне три обиди по свой адрес. Водещата търси помощ от публиката. Представителят на НФСБ казва, че заедно с представителката на БСП може да си тръгнат.

18.30: Времето на Сидеров е изтекло, микрофонът му е изключен и той е подканен да напусне студиото. Той не помръдва.

18.43: Водещата търси помощ от “охраната на входа на сградата” (жандармеристи).

19.23: Охрана няма, водещата става, за да “изпрати” Сидеров. Той не помръдва. Тя се връща на мястото си.

21.14: Мъж от екипа на БНТ сваля микрофона на Сидеров.

21.23: Първи жандармерист влиза в студиото и приближава Сидеров.

21.31: Представителят на НФСБ Стефан Иванов определя поведението на Сидеров като поведение за кръчма.

22.26 - 26.42: Представителките на БСП и ГЕРБ успяват да кажат няколко изречения за местните избори. Сидеров е на масата, около него няма униформен.

26.42 - 39.29: Едновременно говорят петима, добавил се е Веселин Марешки. Чуват се думите “ма”, “крадец”, “панаир”, “пистолет”, “цензура”, “безобразия”.

39.29: Двама жандармеристи влизат в студиото и застават до Сидеров, без да го докосват и заговарят.

40.50: Юлиан Ангелов напуска ефира с аргумента, че Сидеров не е бил изгонен навреме. С него си тръгва и публиката на ВМРО.

41.20: Марешки казва, че изгонването е трябвало да стане отдавна и че водещата е създала напрежение, обвинявайки само Сидеров.

41.22: Двамата жандармеристи си тръгват, Сидеров е все така в студиото с изключен микрофон.

41.45: Водещата обявява, че всички са се съгласили предаването да прекъсне.

42.20 - 48.40 – БНТ излъчва друга програма.

48.40 - 60.00 – От студиото отсъстват “Атака” и ВМРО, останалите участници казват по няколко думи за местните избори.

Край на предаването.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG