Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Абсурдни и популистки". НПО секторът се обедини срещу твърденията на ВМРО по казуса "Полфрийман"


Искането за закриване на БХК бе отправено от Ангел Джамбазки и Александър Сиди до главния прокурор
Искането за закриване на БХК бе отправено от Ангел Джамбазки и Александър Сиди до главния прокурор

Над 80 български неправителствени организации и над 40 чуждестранни подкрепиха Българския хелзинкски комитет (БХК) по повод внесеното от ВМРО искане до главния прокурор Сотир Цацаров за закриването ѝ.

Сред изразилите подкрепа е Amnesty Internetional, чийто зам.-директор Масимо Морати заявява, че "това е безпрецедентен опит от страна на властта да бъдат заглушени независимите и критични гласове в България". "Като държава членка на ЕС България има задължение да спазва буквата на закона и очакваме главният прокурор категорично да отхвърли искането за закриване на организацията", подчертава той.

Междувременно Българският дарителски форум осъди всички подобни публични атаки от партии, защото те "рушат доверието на обществото в неправителствения сектор и се използват за политически цели, които не са в обществен интерес".

Това се казва в позиция на общо 82 граждански организации по повод искането на ВМРО до Цацаров, отправено заради предсрочното освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман от затвора.

От българския НПО сектор заявяват, че той е "основна движеща сила на гражданското общество", тъй като защитава гражданските права и законни интереси "дори ако трябва да се противопоставя на институции, политически партии, фирми".

Неправителствените организации определят като "абсурдни и популистки" твърденията на ВМРО, че с организацията на семинари и връчването на награди може да бъде повлияно за взимането на решения по дела. Те изказват и опасение, че ако подобни разбирания се приемат за основание за закриването на една организация, това може да създаде предпоставка за атака срещу всяко гражданско движение от страна на политическите сили.

В понеделник ВМРО поиска от Сотир Цацаров закриването на БХК заради "недопустима намеса в съдебната система". Според партията на Красимир Каракачанов от организацията по "пряк и косвен начин" оказват натиск върху българските магистрати и извървшват противоконституционна и "открито антибългарска дейност". Искането бе внесено от евродепутата и кандидат за кмет на София Ангел Джамбазки и депутат Александър Сиди.

От БХК отговориха, че организацията им се използва за предизборни цели от страна на ВМРО. И добавиха, че в цялата си история единственото им участие в наказателно производство е случаят с Джок Полфрийман. В защита на организацията се изказа и премиерът Бойко Борисов, който заяви, че работи добре с организацията и не подкрепя закриването ѝ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG