Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гордън Съмнър, който покори музикалния свят


Стинг по време на концерта си в "Батаклан" в Париж на 12 ноември 2016 г., година след терористичните атаки във френската столица
Стинг по време на концерта си в "Батаклан" в Париж на 12 ноември 2016 г., година след терористичните атаки във френската столица

Гордън Матю Томас Съмнър е роден в Уолсенд, Великобритания, и има 17 награди "Грами", три награди "Брит", по една "Златен глобус" и "Еми", а и е номиниран четири пъти за "Оскар" за оригинална песен. Освен това е включен в Залата на славата на рокендрола и има звезда на Холивудската алея на славата. Той е световно известен с прякора си "Стинг" и в сряда навършва 68 години.

Гордън е най-голямото от общо четири деца в семейството си. По образование е учител, но преди да развие шеметната си музикална кариера е работил и като контрольор в градския транспорт в Нюкасъл. Живее в Ню Йорк заедно със съпругата си – актрисата Труди Стайлър. Двамата имат четири деца, а Стинг има и други две от предишния му брак с актрисата Франсис Томълти. Общо – трима синове и три дъщери.

През 2014 г. музикантът обяви, че не възнамерява да остави наследство на децата си. Към онзи момент състоянието му се изчисляваше на 225 млн. евро. "Искам те да се трудят. Децата ми го знаят и много рядко ме молят за нещо", обясни решението си Стинг, уточнявайки, че ги е предупредил, че "накрая няма да остане много от това, което сега имаме със съпругата ми – харчим си парите".

Звездата му изгрява през 70-те години, когато участва в легендарното трио The Police. Основател на групата е барабанистът Стюарт Коплънд. В началото на 1977 г. той срещa бас-китариста Гордън Съмнър и така започва цялата история. Третият член на бандата е китаристът Хенри Падовани.

Първата записана песен на The Police е Fall Out. Бандата има много успешна кариера до 1984 г., когато се разпада. През този период триото продава милиони копия и печели редица награди, като една от тях е "Грами" за песен на годината за Every Breath You Take.

Самостоятелно и с The Police Стинг има продадени общо над 100 млн. записа. Първата му самостоятелна работа е саундтракът към филма Brimstone and Treacle от 1982 г. След това си сътрудничи и с други музиканти в песни като Money for Nothing с Дайър Стрейтс, Rise & Fall с Крейг Дейвид, All for Love с Брайън Адамс и Род Стюарт. Издава и общ албум с Шаги.

През последните 23 години Стинг прави общо шест концерта в България. Първият е през 1996 г. в НДК в София. Вторият е десет години по-късно в Несебър. Следват концертите му на стадион "Георги Аспарухов" през 2011 г., в зала "Арена Армеец" през 2017 г., в Античния театър в Пловдив през миналата година и за последно на 1 юни отново в София.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG